Home

Achtergrond

Kuipplantenteler mogelijk toch gecompenseerd

Een kuipplantenteler krijgt mogelijk alsnog schadevergoeding voor het verplicht vernietigen van partijen besmette kuipplanten.

Het ministerie van LNV dwong de teler in 2006 zijn planten te vernietigen omdat die besmet waren met het Aardappelspindelknolvirus (PSTVd). De viroïde kan grote schade veroorzaken in met name aardappel en tomaat: het geeft ernstige groeiverminderingen. Daarom heeft het de Europese quarantainestatus, wat betekent dat besmetting verplicht moet worden tegengegaan.

De teler leed ruim 63.000 euro schade, op een omzet van 200.000 euro en eiste daarom schadevergoeding van het ministerie. Die weigerde omdat een dergelijke besmetting onder het normale bedrijfsrisico zou vallen. Bovendien waren de planten door het virus als waardeloos beschouwd en is schade als gevolg van verplichte vernietiging onterecht. Het College voor het Bedrijfsleven (CBB) oordeelde echter dat er wel degelijk direct verband was tussen de geleden schade en het verplicht vernietigen. Het ministerie van LNV moet het bezwaar van de teler daarom opnieuw beoordelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.