Home

Achtergrond 217 x bekeken 4 reacties

Kritiek op steun biobrandstoffen

De biobrandstofindustrie is sterk afhankelijk van staatssteun om de concurrentie met andere sectoren aan te gaan.

Dat stellen verschillende sprekers tijdens een congres over biobrandstoffen in Brussel. De steun is volgens de industrie nodig om te kunnen voldoen aan alle duurzaamheidsregels die gesteld worden aan biobrandstof. Bovendien willen overheden in 2020 een fors aandeel van duurzame energie, 10 procent, en moet zij meebetalen om dat te realiseren.

De wereldvoedselorganisatie FAO en de voedingsmiddelenindustrie leveren forse kritiek op de subsidie die verleend wordt op biobrandstof. "Het is ongelooflijk dat er steun wordt gegeven aan een product dat zorgt voor honger en gebrek aan landbouwgrond en dat de voedselprijzen omhoog stuwt", aldus een woordvoerder van de FAO.

De biobrandstofindustrie is het daar niet mee eens. Volgens de vertegenwoordigers worden ze onterecht aangewezen als zondebok voor de problemen in de voedingsindustrie en het voedseltekort.

Ewout Deurwaarder van de afdeling transport en energie van de Europese Commissie noemt de steun gerechtvaardigd. "De biobrandstofsector heeft het niet makkelijk. Hij is niet de enige sector, maar we willen met zijn allen naar een duurzaam energiegebruik. En om dat te realiseren moet we er ook wat voor doen."

Rob Vierhout van de Europese Bioethanol Associatie (EBIO) benadrukt de grote steun die er is voor de grootste concurrent van biobrandstof, ruwe olie. Volgens Vierhout rechtvaardigt dat de steun aan biobrandstoffen.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Econoom

  Hoe duurder het voedsel hoe meer er geproduceerd zal worden. Gewoon een kwestie van economie.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  de FAO is duidelijk niet met de boerenbelangen begaan.

  hoge voedselprijzen zijn niet immoreel, kijk naar Afrika, voor het eerst in tientallen jaren stijgt de voedselproductie. Oorzaak; de hoge voedselprijzen.

 • no-profile-image

  robin wood

  De FAO, heet al eens eerder de schuld van de voedsel crisis bij de bio-brandstoffen gelegd.
  Toen bleek dat de banken en de hedgefunds, de prijzen van de agrarische grondstoffen kunstmatig omhoog joegen, werd het stil bij de FAO.
  Nog geen 2 procent van de de " arable" gronden in de werled wordt gebruikt voor de productie van bio-brandstoffen.
  En dan heben we het nog niet eens over al het braakland, dat beschikbaar is voor voedsel productie.
  Het zijn gewoon weer dezelfde argumenten , die de combinatie: olieindustrie/ voedselindustrie/ en milieu fanaten, loslaten op nieuwe spelers op hun terrein. Hiermee de politiek bestoken, die volkomen ondeskundig met deze nieuwe ontwikkeling, niet weet om te gaan.

 • no-profile-image

  nerderlander

  Ben melkveehouder (nog wel, wonderlijk genoeg) en kan je wel vertellen dat sinds de ethanol idustrie hier op gang kwam de voer prijs en daar mee de kost prijs om melk te produceren (break-even prijs) zowat verdubbelde. ging redelijk omdat de melk ook duur was een jaar geleden, toen konden we net de rekeningen betalen.
  toen kelderde de melkprijs onderuit vorig jaar, en toen kon het niet meer uit.
  NORMAAL in het verleden ging de voerprijs zo ongeveer gelijk op met de melk prijs in verhouding en vice versa, dit is du niet het geval sinds de ethanol produktie gestart is, nu is de melk niets ward, maar de voerprijs ging nog verder omhoog.
  ra ra hoe kan dat ???? Als je het mij vraagt is de hele commodity handel (in chicago) van slag af.

Of registreer je om te kunnen reageren.