Home

Achtergrond

Krimp vlasareaal blijkt kleiner dan verwacht

Het areaal vlas is in Nederland met 18,9 procent minder gekrompen dan de vlassector vorig jaar had voorzien.

Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Akkerbouw. De verwachting van de vlassector was dat het areaal dit jaar met 20 procent zou krimpen.

Vorig jaar zorgden de bekendmaking van het verdwijnen van de subsidie voor de vlassector en de economische crisis ervoor dat het vlasareaal in België, Frankrijk en Nederland flink op de schop ging. Alledrie de landen hebben dit jaar daardoor een kleiner areaal. In Nederland wordt vooral vlas geteeld voor zaaizaadproductie. "Een krimp in het areaal hier kan ergens anders weer voor problemen zorgen", zegt Eugenie van de Bilt van Van de Bilt zaden en vlas in Sluiskil.

In Nederland was er vorig jaar een areaal van 2.572 hectare vlas. Dit jaar is dat gekrompen naar 2.086 hectare. In 2005 werd in Nederland nog 4.691 hectare vlas geteeld.

Op dit moment zijn er nog geen concrete cijfers over de opbrengsten van vlasoogst, maar het is nu al zeker die heel goed is geweest. "Dit was een heel goed seizoen voor vlas. Ik denk dat de opbrengst misschien wel tot de helft hoger is dan vorig jaar", zegt Van de Bilt.

Vorig jaar zorgden weersomstandigheden ervoor dat de oogst tegenviel. Vooral in het zuidwesten van het land viel de oogst tegen. "Dit jaar bewijst dat we in Nederland wel degelijk vlas kunnen verbouwen", zegt Van de Bilt.

Volgende week is er een congres waar alle vlastelers uit België, Nederland en Frankrijk komen praten over de oogst van dit jaar. Daarna wordt precies duidelijk hoeveel er meer is geoogst dan in andere jaren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.