Home

Achtergrond

Krimp economie eurozone sterker dan verwacht

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal sterker gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht.

Het bruto binnenlands product (bbp), de waarde van alle goederen en diensten, daalde met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat heeft het Europese bureau voor de statistiek Eurostat woensdag bekendgemaakt.

Bij een eerdere schatting op 2 september werd nog een krimp van 0,1 procent gemeld. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar nam het bbp met 4,8 procent af. Analisten rekenden voor het tweede kwartaal op een krimp van 0,1 procent en een daling van 4,7 procent op jaarbasis.

De krimp op kwartaalbasis (min 0,2 procent) is gelijk aan die in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal. In diezelfde periode groeide de economie van Japan juist met 0,6 procent. Op jaarbasis kenden ook deze landen een stevige krimp met min 3,8 procent voor de VS en min 7,2 procent in Japan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.