Home

Achtergrond 234 x bekeken

Kou vertraagt aardappeloogst in grensgebied

Het rooien van aardappel loopt in het grensgebied Nederland/Duitsland nog meer vertraging op door de kou.

Dat zegt Erik Schieven van coöperatie ForFarmers. Of er negatieve effecten van de vorst zijn bij suikerbieten, moet nog blijken, vult Gert Sikken van Suiker Unie aan. In het gedeelte van Nederland dat tegen de Duitse grens ligt, zakte de temperatuur de afgelopen dagen ’s nachts enkele graden onder nul. Daar waar de aardappelen nog in de grond zitten, moeten de boeren tot morgen oppassen voor rooibeschadiging.

"Door de droogte van de afgelopen tijd lag de aardappeloogst een tijdje stil", zegt Schieven over Oost-Nederland. "Dankzij de regen konden de boeren weer rooien. Afgelopen week heeft de vorst ervoor gezorgd dat aardappeltelers niet vroeg in de ochtend aan de slag konden, maar moesten wachten tot het iets warmer was."

Door de kou zijn de aardappelen gevoeliger voor rooibeschadigingen. "Ook moeten de boeren goed opletten met inschuren", zegt Schieven over het grensgebied. Ook in het Zuidwesten zijn akkerbouwers nog bezig aardappelen uit de grond te halen. In het Noorden zijn ze gerooid.

Over suikerbieten zegt Gert Sikken van Suiker Unie: "Als het eerste vriest en daarna weer opwarmt, kan dat negatieve gevolgen hebben voor het suikergehalte." Of de negatieve effecten er bij de suikerbieten inderdaad zijn, moet nog blijken, geeft hij aan.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.