Home

Achtergrond 298 x bekeken 1 reactie

Kostprijs biologisch varken in 2008 12 procent hoger

De kostprijs van biologische vleesvarkens en biggen is in 2008 fors gestegen ten opzichte van 2007.

Uit LEI-berekeningen blijkt dat de kostprijs in de periode van oktober 2007 tot september 2008 114 euro per big van 25 kilo en €3,30 per kilo geslacht gewicht was.

In vergelijking met de LEI-kostprijsberekening over het gehele jaar 2007 komt dat neer op een stijging van 37 cent per kilo slachtgewicht, wat gelijk staat aan 12,6 procent hoger. De productiekosten per big stegen met 9 euro per big, oftewel 8,6 procent.

De kostenstijging kwam, zoals in de gehele varkenshouderij in 2008, vooral door de hogere voerkosten. Vleesvarkensbedrijven hebben daarnaast te maken met hogere aankoopkosten van biggen. Uit de cijfers blijkt ook dat de productie in de zeugenhouderij iets daalde. In 2007 was de productie per zeug per jaar 20,2 big, in de meest recente berekening lag dat 0,3 big lager.

Opmerkelijk is hierbij dat de top-33 procent van de bedrijven een lagere productie had van gemiddeld 18,7 big. Ondanks deze mindere resultaten wisten deze bedrijven een kostprijs te realiseren die 10 euro lager lag. Dit komt vooral door schaalvoordelen waardoor de gemiddelde kosten op vrijwel alle vlakken iets lager uitvielen. Dat geldt met name voor kosten voor bijvoorbeeld voer, arbeid en energie.

Bij de top-33 procent van vleesvarkensbedrijven is hetzelfde beeld te zien. Deze ondernemers haalden daarnaast voordelen door een biggenprijs die 116 euro onder het gemiddelde lag. Op de top-33 procent vleesvarkensbedrijven lag de kostprijs 50 cent lager dan gemiddeld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    down under

    "Bij de top-33 procent van vleesvarkensbedrijven is hetzelfde beeld te zien. Deze ondernemers haalden daarnaast voordelen door een biggenprijs die 116 euro onder het gemiddelde lag. Op de top-33 procent vleesvarkensbedrijven lag de kostprijs 50 cent lager dan gemiddeld" Toemaar 2 € toekrijgen op de biggenprijs, zo kan ik ook een goede saldo draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.