Home

Achtergrond

Koersen dollar en pond vertragen herstel

De Amerikaanse dollar heeft deze week een nieuw dieptepunt aangetikt en gisteren duikelde ook het Britse pond naar beneden.

Een Amerikaanse koper moet nu 1,50 dollar betalen voor een euro. Britten zijn 90 pence kwijt. Voor de handel zijn beide markten belangrijk en analisten vrezen vertraagd herstel van de economie in de eurozone.

De dollar staat op het laagste niveau sinds 11 augustus vorig jaar. Sinds augustus is de dollar 5 procent minder waard geworden, wat vooral te maken heeft met de lage rentestand in de VS en de aantrekkende beurzen. Wanneer de beurs van de VS aantrekt verlaten beleggers de veilige haven van de wat rustiger valutahandel en gaan ze naar de meer riskante maar ook meer renderende beurzen.

Daarnaast speelt de lage rente in de VS de koers parten. Beleggers gebruiken de dollar als financieringsmunt voor zogenaamde carry trade. Ze lenen Amerikaanse dollars tegen een lage rente en beleggen het geleende geld in hoogrenderende munten, zoals de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar.

Het Britse pond verliest waarde door een verminderd vertrouwen in de Britse economie. Overigens stond het pond in januari nog lager, maar na een periode van stijgen is het pond sinds eind september weer op zijn retour.

Het derde kwartaal is de Britse economie onverwacht met 0,4 procent geslonken. De Britse economie krimpt nu voor het zesde kwartaal op rij, wat sinds tenminste 1955 niet is voorgekomen.

Dat de krimp plaatsvond terwijl de regering miljarden in de economie heeft gepompt is verontrustend. Verwacht wordt dat de Labour-regering opnieuw fors zal investeren in staatsobligaties. Er komen dan meer ponden op de markt en het pond daalt in waarde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.