Home

Achtergrond

Koers Monsanto lijdt onder groter kwartaalverlies

Een groter verlies in het afgelopen kwartaal resulteerde in een lagere beurskoers voor biotechnologieconcern Monsanto.

Vooral de toenemende concurrentie vanuit China voor de onkruidbestrijder Roundup drukt de inkomsten van het Amerikaanse concern.
De daling van de beurskoers met bijna 2 procent na de presentatie van de kwartaalcijfers, is op zich opmerkelijk. Het grotere verlies kwam namelijk niet als verrassing, mede omdat Monsanto een maand geleden een winstwaarschuwing had afgegeven. Al met al waren de kwartaalcijfers zelfs een fractie beter dan analisten vooraf hadden voorspeld.

In totaal daalde de beurskoers van Monsanto in de afgelopen week met 4 procent. Daarmee was dit concern een van de sterkste dalers in de AgD-beursindex.

Concurrent Syngenta deed het wat dat betreft een stuk beter. Het Zwitserse concern profiteerde op de beurs van een verbeterd koersadvies van zakenbank Credit Suisse. Mede door de koersdalingen na de winstwaarschuwing van Monsanto is Syngenta aantrekkelijker geworden voor aandeelhouders, meent de bank.

Het Amerikaanse vleesconcern Smithfield Foods was in de afgelopen week ook een van de sterkste dalers in de AgD-beursindex. Eind vorige week verloor dit concern op de beurs ruim 8,5 procent, nadat aandeelhouders reageerden op het feit dat de topman van het concern zelf bijna eenderde van zijn aandelen verkocht. De topman verklaarde dat hij dit deed uit persoonlijke financiële redenen.

In de top 10 van de wereldwijde agribusinessconcerns liet alleen PepsiCo in de afgelopen week hogere koersen noteren. Het voedings- en drankenconcern profiteerde van een hogere winstverwachtingen voor 2010 die Deutsche Bank voor dit concern publiceerde. Nestlé, Unilever, Kraft Foods en Danone noteerden op de beurs 1 tot 1,5 procent lager dan een week geleden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.