Home

Achtergrond 33 reacties

Koeien verrot schelden

Als je Boer zoekt Vrouw ziet, zou je denken dat boeren onhandige praters zijn. Mis, helemaal mis! Boeren kunnen er juist wat van!

De dames die meedoen aan Boer zoekt vrouw weten het nog niet. Nu vinden ze het nog schattig: die verlegen boeren die niet zo goed uit hun woorden kunnen komen. Maar veel boerinnen, vrouwen dus die al jaren hun leven delen met een boer, weten wel beter. Een boer in huis is niet zo spraakzaam, maar een boer in de stál kan er wat van.

Vooral in de melkput is er van enige verlegenheid bij boeren niet veel meer te merken, helemaal in tijden dat het allemaal niet zo lekker loopt. Dan is het boerenlontje toch al wat korter en elk klein tegenslagje komt dan harder aan dan anders. En wat doe je dan? Je wilt niet je echtgenote afsnauwen. Dat heeft ze immers niet verdiend. Waar het in de praktijk op neer komt, is dat de koeien de klos zijn.

Wie kent het niet: vervelende koeien in de melkstal. Meestal zijn het dezelfde die keer op keer het melkstel afschoppen, klieren met het touwtje van de brokken of op onverwachte momenten hun staart optillen. Zulke koeien krijgen heel wat te horen. Dan blijkt dat het boerenvocabulaire onverwacht uitgebreid is. Een boerin mailde me dat haar man echt een grote dierenvriend is. Hij zal er nooit eentje pijn doen, hooguit mept hij af en toe een vlieg dood. Maar in de melkstal scheldt hij zijn koeien verrot. Op luide toon, ook dat nog. Ze kan hem in de keuken horen.

Ik weet dat die boerin niet de enige is. Op boerinnenavondjes hoor je nog wel eens wat. En zelf had ik ooit verkering met een melkveehouder die in de melkstal lang zo romantisch niet was als in huis. Is het erg, dat schelden? Ik weet het niet. Je moet toch je ei kwijt en of de koeien ervan te lijden hebben, betwijfel ik. “Maar het is een slecht voorbeeld voor onze kinderen”, zei een boerin me ooit. En daar zit misschien ook wel iets in.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  En wat doet een gemiddelde frustreerde Nederlander of .. in een kantoorbaan?
  Die zitten wat af op een sofa of de vrouw krijgt het te verdoen of nog erger ze plegen zelfmoord(France telecom).
  Dus Whats the point? Hoeveel huisdieren krijgen het niet verduren?
  MENSEN ZIJN NIET PERFEKT!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Frustratie's ventileren is een veel voorkomend fenomeen!,helaas!. Het beste middel is; laat je niet frustreren!!!. Okee ook dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Persoonlijk spoelde ik frustratie's vaak weg met Bier en plaste ze dan weer uit!,maar daar hou je een bierbuik aan over!. Ook niet mooi en niet gezond, heb ik mij laten vertellen. Op dieren heb ik nooit gescholden,wel op oervervelende mensen die mij provoceerden of dat wilde doen. Ach ja, zo heeft iedereen z'n zwakheden,dat is waar. Nobody is Perfect!!!.

 • no-profile-image

  boer

  zolang een boer schreeuwt tegen zijn dames is er niks aan de hand,als maar niet geslagen of geschopt wordt.

 • no-profile-image

  jonge

  Volgensmij moet Magreet eens een keer rondkijken in een melkstal........want volgensmij is ze in het openluchtmuseum geweest! Touwtjes van het voer? vroeger ja en nooit gehoord van een mestplaat achter de koeien?
  Leer eerst eens over hoe een melkstal eruit ziet, alvorens hem te trachten te omschrijven!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  WIJ hebben een oude melkstal! Mèt touwtjes! En het klopt, het zijn elke keer weer dezelfde koeien die een extra portie weten te "hengelen" Gisteren kreeg manlief, terwijl hij een net weggetrapt melkstel mopperend weer terug aan de spenen aan het doen was een volle lading poep van de koe ernaast over zich heen. Ik heb maar niet te hard gelachen want hij kon het op dat moment niet waarderen en dat liet hij luidkeels weten ook. Echter... Vandaag was ik aan de beurt. Wegspringen kon niet meer het zat zelfs in mijn ogen en toen manlief niet snel genoeg (naar mijn zin) reageerde om me te helpen mijn gezicht en ogen schoon te maken kwam er net zulke ruige taal uit mijn mond (ik schrok ervan). Later hebben we er samen om kunnen lachen maar toen hij de stront uit mijn ogen had geveegd heb ik hem alleen maar vernietigend aangekeken en hem toegesnauwd "waag het niet om langer te lachen". Tsja, wie het laatst lacht... Even over de reactie van Jonge, Ondernemer: Jongetje, er zijn genoeg boeren die nog een "oude" melkstal hebben en het daarmee moeten doen. We zijn niet allemaal zo verwend als jij. Want zo komt je reactie wel over. Leer jij dat maar eens voordat je zo belerend tegen een ander doet (die trouwens prima weet waarover ze schrijft) over hoe een melkstal er uitziet!

 • no-profile-image

  Hoe gaat het? SUPER.

  De boer heeft zijn dieren om zich vocaal op af te reageren. Zolang hij dat doet zit het nog wel goed tussen zijn oren. Gaat hij daarbij zijn handen gebruiken dan wordt dat niet gewaardeerd. Dat wil niet zeggen, dat het niet gebeurd.
  Menige ondernemer ook buiten de landbouw zit met zijn handen in het haar. Hoe zal het gaan, waar komt toch al die rotzooi vandaan. De kredietcrisis laat zijn sporen na. De facturen worden later betaald, of soms niet. De kosten lopen door, je komt liquide middelen tekort. Dan een gesprek met de bank. Die wil de jaarrekeningen zien van de afgelopen jaren tot en met 2008. Ook het eerste hafljaar 2009 erbij graag. En een ondernemingsplan. Ja, je vraagt geld bij jouw huisbank, maar je krijgt maar 20% van wat je vraagt. Je wordt boos. Is dat de bank waar ik al 20 jaar mee samenwerk. Ik heb meer dan zat onderpand, en ze vragen je na 20 jaar het hemd van je lijf en dan krijg je een krediet, waar je na 2 maanden al door heen bent. Ik wil geen personeel ontslaan, maar als het zo doorgaat moet het wel. De ondernemer in de stress. Hyperstress. Geen koe, varken, hond, of kip in de buurt om onder de kont te schuppen. Maar wel de secretaresse in de buurt om je ongenoegen te uiten. Zij is de rust zelve, gewend aan alle buitennissige uitspraken, en de ondernemers toeverlaat in bange dagen. Bij boze woorden van de baas kijkt zij belerend op en antwoordt met vriendelijkheid dat hij zo het alleen maar erger maakt. En bovendien de spanning opvoert, terwijl de bui over enkele jaren wel zal zijn overgewaaid. Ga eens een partijtje golven meneer de baas, dat zal u goed doen. Ik zal de eerste afspraken wel verzetten. Tot maandag, en een prettig weekend meneer de baas. Die is weer op het goede been gezet, lacht naar haar en knijpt haar zachtjes in de wang: Als ik jou niet had. De GSM van het baasje gaat. Hij wijst kijkend naar de secretaresse naar het mobieltje. Met de secretaresse van de meneer mijn baasje, klinkt het dan. Nee, meneer kan absoluut niet gestoord worden. Hij zit in een zeer belangrijke bespreking. U begrijpt het wel, ja. Nee, dat kan de hele dag wel voortduren. Ik zal zeggen dat u gebeld heeft. Hij zal maandag wel contact met u opnemen. Mag ik vragen waarom het gaat? U kunt de factuur niet betalen? Oh? De bank geeft geen krediet, en uw facturen worden niet voldaan. Heeft u een idee wanneer u wel gaat betalen? Eind volgende week. Dan wel? Ja, want dan is de herfinanciering rond en komt er wel geld om uw factuur te voldoen. Oh, wil u dat bericht aan ons faxen, dan kan ik dat straks als meneer uit de vergadering is, aan hem laten zien. Bedankt voor uw telefoontje. Prettig weekend meneer. U bent al begonnen met het weekend? Hoezo? U staat op de golfbaan. Oh, dat is mooi. Veel plezier. Dag.
  Baasje, ga maar niet golfen. Daar is meneer bezig, die uw factuur eind volgende week pas kan betalen. Ja, ik zal die 2 schuldeisers bellen, dat zij volgende week het geld overgemaakt krijgen. Waar gaat u naar toe nu? Naar de golfbaan. Dacht het niet! Oh ja, eh...
  Ga lekker naar uw boot. De rust op het water zal u en uw vrouw goed doen. Veel plezier.
  Buiten gekomen staat zijn auto klem gezet door het personeel. WEL godverlaten vent heeft zijn auto hier......... De chef kijkt vreemd op, en zegt tegen zijn medewerkers: Wat heeft die ineens? Met een noodgang verdwijnt een oversized sportief monster het industrieterrein...... af. De klinkers liggen ineens schots en scheef gerangschikt. In het monster zit een man met een hoog rood opgelopen hoofd heftig te gebaren.
  De chef zegt tegen zijn medewerkers: Als dat maar goed gaat. Wordt vervolgd.

 • no-profile-image

  koetje

  riooljournalistiek

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Hoezo koeien verrot schelden? Is Margreet dan een koe waar ik op schelden moet? Hoezo aan een touwtje trekken voor voer? Met degelijk werk, zoals men vroeger gewent was te doen, is er geen touw nodig bij een krachtvoerbox. Margreet wordt eens wakker, ga er eens op uit bekijk de stallen eens van binnen.

 • no-profile-image

  Philip Smid

  Gewoon een robot plaatsen. Bevalt echt super!!!! Mijn robot vloekt niet tegen de koeien en ik hoef niet tegen de robot te vloeken aangezien dat ding gewoon erg goed functioneerd.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ha, ha, heb het altijd al gedacht, Margreet loopt nog steeds met een onverwerkt jeugdtrauma rond. Ooit iets gehad met een jonge boer, maar niks geworden natuurlijk, dus nu moet elke boer het ontgelden. Alles wat ze kan bedenken om de boer onderuit te halen, wordt ingezet, ha, ha.

 • no-profile-image

  ut is toch niet te

  uit de kinderachtige reacties valt zo te halen wie de werkelijke personen zijn met een complex.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Ut, uit, is toch niet te geleuven. Het is te begrijpen dat u zo bijzonder bent. Waarschijnlijk hebt u ook heel bijzondere ouders.Het is voor de eerste keer dat ik de naam Ut lees!. U komt zeker van een andere Planeet???.

 • no-profile-image

  boerin

  Elke redacteur bij een krant heeft een taak-gebied toegewezen gekregen. Als Margreet over de relatie/samenwerken/leven van boer en boerin moet schrijven ; dan kun je haar toch niet kwalijk nemen dat ze haar werk doet ???
  Ook ik mopper wel eens op de koeien.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het,geachte Boerin uit Friesland. Margreet doet haar werk! en ik vind dat ze het ook op een heel leuke manier doet! Margreet is een frisse spontane vrouw!.Dat mag toch gezegd worden?.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Ben benieuwd wat Margreet gaat zeggen als ze tot ontdekking komt dat een losgebroken koe bezig is haar mooi bloeiende tuin in de vernieling te helpen. Vast niet "oh wat een lieve koe ", of "wat een leuke boer die deze koe de kans heeft gegeven om uit te breken."

 • no-profile-image

  peet

  Ik vind dat die Margreet altijd van die stukjes schrijft die moeten uitlokken dat mensen geirriteerd raken.Het zijn echt van die verhaaltjes waar een normaal mens niet op komt,maar Margreet moet weer zo nodig wat uitlokken.Heeft zij zelf trouwens ooit met vee gewerkt?

 • no-profile-image

  arend

  ik scheld altijd op ambtenaren,ik vloek die ellendelingen de huid vol.als mijn woorden konden doden,telde nederland nog 10 mln inwoners en ik moet zeggen het geeft me veel voldoening.mijn gezin en veestapel heeft er niet onder te lijden en zijn die luie linkse rakkers toch nog ergens goed voor...

 • no-profile-image

  boer

  Aan Monique Vos: Kan jou man niet alleen melken? Vroeger moesten de vrouwen ook altijd helpen wij thuis hadden ook zo'n buurman. Vrouw moest het werk doen en hijzelf liep altijd maar in de buurt te ouwehoeren. Totdat zij zwaar overspannen werd dat arme mens. Verder zou ik niet willen dat mijn vrouw in 2009 nog onder de stront zit. Een vrouw moet mooi zijn en lekker ruiken. En zich vooral met de kinderen bezighouden i.p.v. met die schijtkoeien.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Lieve boer uit Helmond: Mijn mannetje werkt dag en nacht, hij maakt vaak dagen van 17 uur. Op vergelijkbare boerderijen hier in de buurt werkt ook de familie mee en daarnaast zijn er twee man personeel en een stagiaire. Aangezien wij geëmigreerd en hier aan het opbouwen zijn is het niet te doen, iemand in dienst nemen voor wat extra hulp. Wij proberen in deze moeilijke tijd een boerderij met behoorlijk veel achterstallig onderhoud draaiende te houden; er moet veel met de hand gedaan worden. Ik kan van mijn mannetje niet verwachten dat hij ook nog eens alleen melkt. Ook ik maak bijv. de ligplaatsen van de koeien schoon. Helaas zijn de banken hier, zeker in deze tijd, niet zo "flexibel" als bij de nederlandse banken het geval (was) dus als bijv. een voermixwagen kapot gaat heb je echt pech. Net als de laatste tijd in NL krijg je hier, als je geluk hebt, krediet maar zeker geen lening. Rente stelt deze Raiffeisenbank om en nabij de 11% (Het is toch van de zotte, als je kijkt wat de bank zelf voor rente betaalt. Raiffeissen had lang geleden een fonds voor boeren opgericht tegen woekeraars. ik vraag me de laatste tijd steeds vaker af wat Raiffeisen van deze banken - die zijn naam dragen - zou vinden). Je krijgt MAANDEN LANG te horen dat je aanvraag in behandeling is en dan, op het moment dat het echt niet meer kan, word je gebeld dat je diezelfde dag nog moet tekenen. Wij zijn in de buurt echt niet de enigen, ik hoor vele verhalen van andere boeren hier. Dat "men" met schelden in de melkput zich afreageert op bijv. zo'n bank(adviseur)? Jazeker. Maar ik doe het nog wat rigoureuzer, bij elke schep stront die ik uit een ligplaats smijt zie ik -denkbeeldig- onze bankman meer en meer verdwijnen onder een lading poep. Manlief vroeg laatst waarom ik zo fanatiek bezig was en met zo'n enorme grijns op mijn gezicht. Ik antwoordde toen "Ik bedelf Herr *****" en hoe vreemd het ook klinkt, je voelt je er zeker op dat moment een stuk beter door! Mooi zijn en lekker ruiken kan altijd nog hoor. Enne, dat geld natuurlijk ook voor de boeren!!!

 • no-profile-image

  Sybren

  Veel repect voor u en uw man, Monique, om in den vreemde een bedrijf op te bouwen en gaande houden met hard werk en ik wens jullie veel succes, speciaal in deze tijd. De reacties hier van sommige nietsnutten die de hele dag niks doen dan anderen afzeiken dmv speculatie is om van te kotsen. Eigenlijk zouden we zulken geen aandacht moeten geven, want het zijn net kleine kinderen.
  Margreet en Monique: ik lees met veel plezier jullie blogs, ga zo door en laat die zeikerds maar zeiken.
  mvrg. Sybren Mensonides

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Sybren, Die z.g. zeikerds, zijn boeren die door Margreet in de zeik worden gezet. Vandaar dat er minder leuke reactie`s komen. In het weekblad vind ik haar ook leuk zoals ze schrijft hoor, daar blijft ze in ieder geval bij de realiteit. Hier op de site echter, gaat het waarschijnlijk alleen om zo veel mogelijk reacties uit te lokken, en de boer mag daar als pispaal gebruikt worden. Vast leuk voor de burgers! Geen wonder dat veel boeren het weekblad Boerderij vaarwel zeggen. Boerderij schrijft dat het de boer helpt, in de afgrond zullen ze daar bedoelen met zulke bijdragen.

 • no-profile-image

  pro-margreet

  Waar in dit stukje zet Margreet de boer neer als pispaal dan? Ze constateert iets, maar NERGENS schrijft ze dat ze het belachelijk vindt. Ze schrijft zelfs dat schelden op je koeien volgens haar niet zo erg is. Nou dan! Jullie moeten beter lezen en niet zo snel op je XXX getrapt zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @pro-Margreet, u moet idd wel alle columns van haar lezen om te constateren dat wij boeren volgens haar toch wel echte onmensen zijn. Het zijn steeds de boeren die het moet ontgelden, en daar word je een keer moe van toch. Het heeft niets te maken met op je xxx getrapt voelen, maar alles met het imago van de boer welk hier dikwijls ten onrechte wordt aangetast. U vindt deze columns geweldig om te lezen, ik vind dus duidelijk niet alles oké. Ze heeft het altijd over de boeren, en niet over een boer, dus voel ik mij aangesproken om te reageren wanneer ik mij niet herken in haar verhaaltje.

 • no-profile-image

  Kijk eerst eens in de Spiegel

  Ik ben ervan overtuigd dat degenen die zo tegen Margreet te keer gaan, zichzelf overduidelijk herkennen in haar stukjes. Dat is glashelder. Anders reageer je echt niet zo onsportief en trek je alles in het negatieve. Iedereen die jullie reacties leest ziet dat jullie echte "probleem" is dat Margreet de vinger gewoon op de zere plek legt. Als jullie echte boeren (met een dosis trots) zijn laat dat dan ook zien! Wees dan zo eerlijk en reageer sportief op de blog's van Margreet. Jullie zijn toch geen stel kleine kleuters? Of wel!!! Zijn jullie hiertoe niet in staat, nou lees haar blogs dan ook niet! Doe dan iets nuttigs in plaats van dat stomme kinderachtige geklaag en om je heen schoppen om op deze manier de blogschrijfster af te kraken! Werkelijk, als ik dit soort kinderlijkee reacties lees dan denk ik aan die zielige mannetjes die zich in het verkeer zonodig op anderen moeten afreageren omdat ze zelf thuis flink onder de duim zitten.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Met het in de spiegel kijken schiet ik niet op, zie daar alleen maar wat ik allang weet. Om mijn duim steeds boven mijn hoofd te houden schiet ook niet op. Blijft over om Margreet uit te lachen om haar onzin weblogs. Ze probeert net als Paul de Leeuw leuk te zijn ten kostte van anderen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Vrijgezel: Dus je vindt haar wel leuk? Dacht al zoiets....

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Melkveehouder lees eens beter voor je ga reageren. Vrijgezel heeft nooit aangegeven dat hij Margreet leuk vindt, maar wel dat Margreet probeert leuk te zijn. Wie probeert om leuk te zijn is daardoor nog niet leuk.

 • no-profile-image

  verlegen

  SON OF A BITCH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Verlegen manneke wiens cv dacht je te verwoorden? Van jezelf? Past goed bij mensen als Paul de Leeuw.

 • no-profile-image

  wim

  ik ben (meestal) wel leuk, ik denk margreet altijd HHHEEEEL LLLeuKKK!!!!!!!!! jammer, werkt niet dagelijks op boerenbedrijf maar weet het wel altijd denk ik beter dan diegenen die daar werken, worden immers altijd een beetje afgeschilderd als een beetje boemannen(vrouwen??)

 • no-profile-image

  boer

  Er zullen zeker wel boeren zijn die eens een keer schelden op een koe, wat maakt dat uit. Het probleem is alleen dat alleen boeren dit begrijpen. Als mensen van buitenaf dit soort berichten lezen krijgen ze alleen maar een verkeerde indruk omdat ze het zelf niet meemaken. Je moet zulk soort dingen niet publiceren en zeker niet als je de boeren wilt helpen, schrijf eens iets positiefs! Het imago van de boeren is al niet te best.

 • no-profile-image

  pipo

  margrietje, ik had gereageerd en mijn reactie is weer weg gehaald wie heeft dit gedaan en waarom

 • no-profile-image

  Koeienboer

  <>

  filmpje over gedrag van boeren, en welke invloed dat heeft op de koeien. Met veel goeie tips.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.