Home

Achtergrond 9 reacties

Koeien stoten 300 gram methaan per etmaal uit

De methaanuitstoot per koe is 300 gram per etmaal, onafhankelijk van de soort voer.

Dat hebben onderzoekers van de universiteit van het Zweedse Lund vastgesteld met behulp van ampullen die aangebracht zijn in de pens van koeien en een soort halster waarmee de uitgeademde lucht werd opgevangen.

De hoeveelheid methaan per koe valt volgens de onderzoekers iets lager uit dan waarvan was uitgegaan op basis van de theoretische berekeningen. De samenstelling van het voer maakt voor de emissie niet veel uit, althans ’s zomers wanneer gras het basismenu is. Proeven met een aandeel van 50 procent en 70 procent gras leverden geen verschil op.

De metingen worden in het lopende winterhalfjaar voortgezet. Zo zal worden gekeken naar de emissie bij diverse andere voersamenstellingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harmse

  Hoe veel methaan of mest stoot een mens eigenlijk uit. Daar zijn er 6 miljard van, maar dat wordt nooit als een mest probleem gezien.

  Ps sommige mensen zijn ook nog grotere smeerlappen dan koeien.

 • no-profile-image

  gert

  Reken ook even uit hoeveel methaan door moerassen en nog aan te leggen moerassen worden uitgestoten

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  en wanneer gaan we dezelfde metingen bij mensen uitvoeren? Worden die dan ook anders gevoerd?
  Wat toch weer een onzin.

 • no-profile-image

  h.v.d.zandt@comveeweb.nl

  nu de vervuilings-uistoot van politici maar eens gaan meten!

 • no-profile-image

  roy

  gelukkig bindt de sector ook gigantisch veel co2 in allerlei gewassen en vreten de koeien hopen met afval/bijprodukten waarbij anders toch veel broeikasgassen vrijkwamen tijdens het rotten. We moeten doodgewoon met z'n allen de uitstoot reduceren en zo'n onderzoek is dan zeker welkom. De vraag is of het wel verstandig is om biologische melk te gaan drinken ipv tradiotionele melk?

 • no-profile-image

  Leen

  Nou Wie-niet-beter-weet, jij bent goed op de hoogte van de dierenactivistenpropaganda. Het zijn juist deze activisten die massaal gemeenschapsgeld verkwisten zonder noemenswaardige tegenprestatie. 't Is maar net waar je politieke vrienden zitten.

 • no-profile-image

  Leen

  Of in de Oostvaardersplassen ......... de dierwelzijnsdoofpot van onze eigen overheid.

 • no-profile-image

  wie niet beter weet

  nou leen ,als er een sector is in europa die aan het subsidie infuus ligt dan is het de rundvee sector wel. en we weten allemaal dat het ook de meest vervuilende sector is binnen de landbouw

 • no-profile-image

  Leen

  Ik ben maar een simpele boer, maar dat de Hummer van Thieme "schoner" is dan een koe wil er bij mij niet in. De mens blijft de grootste vervuiler. Het is dan ook niet te rijmen dat die nog steeds gesubsidieerd wordt (kinderbijslag).

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.