Home

Achtergrond

Klink: geen standaard sigarettenpakjes

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) voelt niets voor de invoering van een standaardverpakking voor sigaretten.

Frankrijk wil dit opnemen in een aanbeveling aan de lidstaten van de EU, maar Nederland vindt dat niet is aangetoond dat deze maatregel ook werkt. Dat heeft Klink donderdag geantwoord op vragen van de VVD.

Het zou moeten gaan om witte en grijze pakjes, zonder logo of illustraties. Alleen de merknaam zou in een standaard lettertype nog op het pakje mogen staan. Maar Klink zegt niets te weten van plannen om dit in Europa te gaan regelen. Het enige wat er ligt is een voorstel van Frankrijk om de mogelijkheid van standaardpakjes op te nemen in een Europese aanbeveling.

Mocht een oproep tot onderzoek naar de juridische haalbaarheid van standaardpakjes in de Europese aanbeveling komen te staan, dan zal Nederland daar een voorbehoud bij maken, belooft Klink. Nederland krijgt in ieder geval niet de verplichting grijze en witte sigarettenpakjes in te gaan voeren. Het advies is slechts bedoeld voor landen die daar zelf werk van willen maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.