Home

Achtergrond 165 x bekeken

Klimaatverandering leidt niet tot productiedaling VS

Klimaatverandering zal waarschijnlijk niet leiden tot ernstige tekorten in de Amerikaanse landbouw.

Dat betogen onderzoekers van Wageningen Universiteit in een brief in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

De brief is een reactie op een eerder verschenen artikel van economen van de Columbia University en de Universiteit van North Carolina.

De Amerikaanse onderzoekers verwachten dat de productiviteit van maïs, soja en katoen in de VS scherp zal dalen als de huidige opwarming van de aarde doorzet en voorspellen opbrengstdalingen tussen de 30 en 82 procent.

De Wageningse onderzoekers, onder leiding van eerste auteur Bastiaan Meerburg, vinden dat te pessimistisch. Zij stellen dat de Amerikanen er vanuit gaan dat met name het optreden van extreme hitte voor de gewassen een probleem vormt.

Meerburg en zijn collega’s onderzochten de situatie in de regio Mato Grosso in Brazilië, waar het nog veel warmer kan zijn dan in de toekomst in de VS. Gemiddeld 118 dagen per jaar komt de temperatuur uit boven de 35 graden Celsius.

In Mato Grosso worden voor soja en katoen juist hogere opbrengsten gehaald dan op dit moment in de VS. "Wij beschouwen dan ook de situatie niet zo pessimistisch als de Amerikanen. Bedrijfsvoering en raskeuze blijken een belangrijke rol te spelen en kunnen de negatieve effecten van klimaatverandering compenseren of zelfs overtreffen." zeggen de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.