Home

Achtergrond 197 x bekeken 4 reacties

'Klimaatberekening onjuist, inconsequent en eenzijdig'

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwerpt de berekeningen van het Amerikaanse World Watch Institute (WWI), dat stelt dat het aandeel van de veehouderij in de uitstoot van het broeikasgas methaan meer dan 51 procent bedraagt.

Ook Jan Dijkstra van Wageningen Universiteit is het oneens met het WWI. Volgens Dijkstra, universitair docent van de leerstoelgroep Diervoeding, zijn de berekeningen van het WWI eenzijdig, inconsequent en wetenschappelijk onjuist. Dijkstra: "De berekening is eigenlijk niet serieus te nemen."

Het Amerikaanse instituut meldde vorige week dat het aandeel van de veehouderij in de uitstoot van het broeikasgas methaan meer dan 51 procent bedraagt. Dat is fors hoger dan de 18 procent, die de wereldvoedselorganisatie FAO heeft berekend.

Henk Westhoek, programmaleider Landbouw van het PBL, zegt dat het WWI de CO2-uitstoot via uitademing ten onrechte meerekent. Westhoek zet net als Dijkstra kanttekeningen bij de berekening waarbij de effecten van methaan zijn uitgesmeerd over twintig jaar, in plaats van de gebruikelijke honderd jaar.

Lees ook: 'Broeikasgas voor helft afkomstig van veehouderij'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  landbouwer

  Die hele wetenschap is toch totaal ongeloofwaardig geworden. Ze hebben zich de afgelopen dertig jaar gedragen alsof ze God zelf zijn. Maar kijk nou eens naar het KNMI ze kunnen het weer nog niet langer dan een week van te voren voorspellen, De gemiddelde temperatuur berekenen kunnen ze zelfs nog niet. En vooral daar zit van dat volk dat de klimaatverandering aan het menselijke gedrag toeschrijft, waarschijnlijk om hun eigen verborgen agenda uit te kunnen voeren.

 • no-profile-image

  Theo

  De KLM gaat op plantaardige kerosine vliegen en wordt daarmee klimaatneutraal.

  Dat betekent dat een koe toch zeker ook klimaat neutraal leeft. Een koe consumeert geen aardolieprodukten. Het zijn juist die aardolieprodukten die in hun verbranding de aarde opwarmen en in hun uitstoot stoffen in de atmosfeer brengen wat er daarvoor niet was (want onder de grond).

 • no-profile-image

  gert

  Klimaat veranderandering zit tussen de oren,net als vroeger zure regen,de wetenschappers zijn af en toe een nieuw item nodig om weer wat dure conferenties te houden en om het volk weer wat nieuws te verkopen,anders blijf je geen wetenschapper

 • no-profile-image

  Jan

  Het is natuurlijk ook heel gemakkelijk een probleem weer op het bordje van de landbouw te leggen,dat is bijna een tak van sport geworden

Of registreer je om te kunnen reageren.