Home

Achtergrond

Kiesregister Zimbabwe: 74.021 honderdjarigen

Het Zimbabwaanse kiesregister telt maar liefst 74.021 stemgerechtigden van honderd jaar en ouder en 82.456 kiezers tussen de negentig en honderd jaar.

Dat is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk, aangezien de gemiddelde levensverwachting in Zimbabwe 34 jaar is voor vrouwen en 37 jaar voor mannen. Slechts 14,7 procent van de Zimbabwanen haalt de zestig, bericht The Zimbabwean donderdag.
Zimbabwe telt bijna 5,9 miljoen stemgerechtigden. Het kiesregister - dat ook bij de omstreden verkiezingen van 2008 is gehanteerd - is nageplozen door de onafhankelijke Research and Advocay Unit (RAU). Dit met het oog op de beloofde nieuwe verkiezingen.
De onderzoekers konden niet nagaan hoeveel kiezers inmiddels waren overleden. Die cijfers kregen ze niet van de overheid. Vorig jaar bleek al wel dat de overleden Ian Smith nog op de lijst stond, de laatste blanke premier van (destijds) Rhodesië, en diens minister van wet en orde Desmond Lardner-Burke, die al bijna dertig jaar dood was.
Volgens het rapport staan er 182.564 mensen twee of meer keer op de lijst. En in de kieskring Beitbridge-Oost stonden drie mensen geregistreerd, maar werden 339 stemmen uitgebracht.
De onderzoekers concluderen dat stopwerk niet meer gaat helpen om de gaten te dichten. Om eerlijke verkiezingen te kunnen houden, moet er een volledig nieuw kiesregister komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.