Home

Achtergrond 273 x bekeken 2 reacties

'Keten moet vervoerskwalificatie eisen'

De verschillende schakels in de vleessector moeten van veetransporteurs eisen dat ze gecertificeerd zijn door Dierwaardig Vervoer.

Die oproep doet de Stichting Kwaliteitsregeling Veetransport (SKRV). De stichting hoopt de deelname van transporteurs aan het systeem te vergroten door ook andere ketenpartijen hierbij te betrekken. Nu zijn 115 veetransporteurs gecertificeerd voor het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer, met in totaal 850 transportmiddelen. De SKRV wil meer bedrijven kunnen certificeren, maar er blijkt onvoldoende belangstelling voor te bestaan.

De hele keten zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen om dit te verbeteren, vindt de SKRV. Volgens de stichting is de doelstelling van het kwaliteitssysteem om het dierenwelzijn tijdens transporten te bevorderen niet te realiseren met de inzet van transporteurs alleen. Om het systeem te laten slagen is betrokkenheid van de hele keten nodig.

"Zolang veehouders, slachterijen en supermarkten niet-gecertificeerd transporten accepteren blijft het lastig om het draagvlak onder vervoerders verder te doen toenemen. Immers, waarom zou een vervoerder vrijwillig gaan deelnemen aan een kwaliteitssysteem als hij zijn werk ook kan doen zonder de aan deelname verbonden controles en kosten?"

Om vervoerders over de streep te trekken zijn volgens de stichting concrete commerciële voordelen nodig. "Zo heeft het voordeel van de stalkeuring ten opzichte van de klepkeuring geleid tot deelname van de overgrote meerderheid van de huidige gecertificeerde bedrijven."
Behalve voor de commerciële partijen ziet de SKRV ook een rol voor de overheid. De stichting is bijvoorbeeld in overleg met de overheid over exportcertificering van transporten zonder dat daarbij de veewagen aanwezig hoeft te zijn. Voor veewagens die zijn goedgekeurd voor transporten van meer dan acht uur hebben Dierwaardig Vervoer-deelnemers deze mogelijkheid inmiddels. Voor veewagens die voor kortere transporten gekeurd zijn, is nog overleg gaande.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    john

    Is er al onderzocht of er een verschil is in dierenwelzijn bij de wel of niet aangesloten bedrijven voor dierwaardig vervoer. Laten we dat onderzoek eerst even afwachten voordat er maatregelen genomen worden.

  • no-profile-image

    boer

    Ik weet een goede manier om de deelname aan dierwaardig vervoer te stimuleren: maak het gratis. Het certificeren van bedrijven voor van alles en nog wat is meestal vooral interessant voor de certificerende instantie. Uit dit verhaal lees ik dat het voor deze instantie interessanter is als mee bedrijven meedoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.