Home

Achtergrond

Karadzic brengt tribunaal in lastig parket

De weigering van Radovan Karadzic om bij de geplande start van zijn proces op 26 oktober voor de rechter te verschijnen, brengt het Joegoslavië-Tribunaal in een lastig parket.

De procedureregels van het VN-hof in Den Haag voorzien namelijk in de aanwezigheid van de verdachte als een 'minimumgarantie' voor een eerlijk proces.

De meeste verdachten verschijnen bij het in 1993 opgerichte tribunaal zonder problemen voor de rechter als zij zijn opgepakt. De eerste 'weigeraar' was de voormalige Joegoslavische kolonel Veselin Sljivancanin, die op 3 juli 2003 weigerde voor zijn eerste voorgeleiding op te dagen. Op de publieke tribune zorgde dat voor enige hilariteit, maar VN-rechter Carmel Agius kon de humor ervan niet inzien. "Als hij niet op zijn twee benen komt, dan laat ik hem hier brengen!'' aldus de Maltees. Uiteindelijk liet Sljivancanin zich alsnog overhalen op eigen kracht naar de rechtszaal te lopen.

De Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic, die terechtstond wegens genocide na de val van Srebrenica, was veel afwezig omdat hij aan zijn beenamputatie behandeld moest worden. Hij liet de zaak vol vertrouwen over aan zijn advocaten. De rechters redeneerden toen dat Krstic afstand had gedaan van zijn recht aanwezig te zijn.

Karadzic heeft dat juist niet gedaan: Volgens de ex-president van Republika Srpska is "de feitelijke situatie zo complex'' dat geen enkele advocaat hem zou kunnen verdedigen. Hij verdedigt zichzelf omdat hij de relevante gebeurtenissen in de oorlog in Bosnië (1992/95) "van de eerste tot de laatste dag'' heeft meegemaakt, aldus de brief aan de rechters.

Problemen

De strafkamer zou kunnen redeneren dat niet kan worden toegestaan dat Karadzic de rechtsgang frustreert en tegen zijn wil een advocaat aanwijzen. Die zou dan worden beschouwd als zijn vertegenwoordiger in de rechtszaal. Dat kan echter leiden tot de nodige problemen voor wat betreft een eerlijk proces, zoals eerder bleek in de zaak tegen Slobodan Milosevic. De ex-president van Joegoslavië kreeg tegen zijn wil de Britse advocaat Steven Kay toegewezen. 'Slobo' weigerde daarop met de Engelsman te praten. Kay klaagde daarop bij de rechters dat hij zonder instructies van de cliënt geen goede verdediging kon voorbereiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.