Home

Achtergrond 176 x bekeken

Kamer wil onderzoek naar marktmacht supermarkten

De vaste Kamercom­missie voor landbouw wil dat er een Europees onderzoek komt naar de prijsvorming van agrari­sche producten en de marktmacht van supermarkten.

Zij stelt vast dat de prijs die een producent ont­vangt ver van de prijs ligt die de consumentbetaalt.Mogelijkkomt dat door ongewenste marktmacht van supermarkten of zelfs prijsaf­spraken, stelt de commissie.

De problematiek speelt vooral de groentesector parten, stelt Jan Mastwijk, Tweede Kamerlid voor het CDA. ”Het kan niet zo zijn dat de Nederlandse Mededingingsau­toriteit (NMa) onderzoek doet naar mogelijke prijsafspraken in de groentesector zonder daarbij te kijken naar de rol van de super­markten”, zei hij tijdens Horti Fair.

”Als je bijvoorbeeld kijkt naar de prijs van een mixverpakking paprika en de telersprijs, dan zie je dat er iets niet in orde is. Het is aan minister Verburg en Euro­commissaris Kroes om na te gaan of dat klopt.” Mastwijk heeft geen concreet bewijs dat wijst op prijs­afspraken.

Het Europees Parlement heeft vorig jaar ook al aan de Europese Commissie gevraagd om een on­derzoek naar deze prijsverschil­len.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.