Home

Achtergrond 178 x bekeken

Kamer kritisch over rol Osterhaus

De Tweede Kamer is kritisch over de rol van viroloog Ab Osterhaus bij de beslissing om 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep aan te schaffen.

PvdA, VVD en PVV vragen zich af of minister Ab Klink (Volksgezondheid) zijn oor niet te veel liet hangen naar de adviezen van Osterhaus, die banden heeft met de farmaceutische industrie.

Het CDA wil weten of de viroloog niet kwetsbaar is geworden door de aandelen die hij heeft in een bedrijf dat onderzoek doet naar vaccins. De SP vindt de banden van Osterhaus niet in de haak, maar stelt dat die niet zijn schuld zijn. Van de overheid moeten wetenschappers juist bij het bedrijfsleven aankloppen voor geld voor hun onderzoek, voerde SP'er Henk van Gerven aan. Daarom zijn banden tussen wetenschappers en bedrijven onvermijdelijk.

Klink voerde aan dat een advies van de Gezondheidsraad hem voldoende argumenten gaf om voor de hele bevolking vaccins te gaan kopen. Wachten tot precies bekend was wie er met voorrang een inenting nodig heeft, leek hem niet wenselijk. Dan zou Nederland achter het net gevist hebben, want er waren veel landen die vaccins wilden kopen, terwijl het aanbod beperkt was.

Osterhaus is wel betrokken bij de adviezen van de Gezondheidsraad, maar heeft daar al enige tijd geen doorslaggevende stem meer in, juist vanwege zijn banden met het bedrijfsleven, voerde Klink nogmaals aan. De minister wees er op dat ook de Verenigde Staten en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dezelfde lijn als Nederland kozen.

Klink gaf al eerder aan te voelen voor een wettelijke verplichting betalingen van de farmaceutische industrie aan wetenschappers inzichtelijk te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.