Home

Achtergrond

Kabinet: even niet uitbreiden door Q-koorts

Bedrijven met melkgeiten en -schapen kunnen voorlopig beter niet uitbreiden vanwege de Q-koorts.

Het kabinet beziet of vergunningen aan dergelijke bedrijven voor uitbreiding geweigerd moeten worden. Dat hebben de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) vandaag gezegd tijdens een Kamerdebat over Q-koorts. Verburg zei hierover met de sector en vergunningverlenende overheden te gaan praten.

Marianne Thieme (PvdD) pleitte voor een 'moratorium' op uitbreidingen. Verburg zei dit een 'legitieme vraag' te vinden. "De sector heeft, zeker in deze situatie, een eigen verantwoordelijkheid." De minister vindt 'een pas op de plaats' nodig.

Bij de vergunningverlening spelen volksgezondheidsaspecten nu geen rol. Het RIVM stelt dat de risico’s op een besmetting met Q-koorts groter zijn naarmate men zich dichterbij een melkgeiten- of melkschapenbedrijf bevindt.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de bestendigheid en het verloop van Q-koorts. Dit jaar zijn tot nu toe 2.193 mensen besmet met de Q-koortsbacterie; vijf mensen zijn overleden.

Het kabinet doet onderzoek naar de kosten voor de volksgezondheid die de intensieve veehouderij met zich meebrengt. De uitkomsten komen in 2010.

De Kamer is tevreden over de aanpak van het kabinet. Vragen waren er over wie de kosten betaalt. Verburg zei dat bestrijdingskosten 'in principe' voor de sector zijn. Hierover wordt nog onderhandeld. Het kabinet wil niet de bedrijven waar Q-koorts heerst openbaren, alleen de gebieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.