Home

Achtergrond 4 reacties

Kabinet beslist over ontpolderen Hedwigepolder

Moet de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder nu wel of niet onder water worden gezet voor natuurherstel.

Na jaren discussie en onderzoek hakt het kabinet vandaag de knoop door. De Grontmij bekeek in opdracht van het kabinet of buitendijks natuurherstel een alternatief kan zijn voor het onder water zetten van de polder, want ontpolderen ligt gevoelig in Zeeland en bij een groot deel van de Tweede Kamer. Uit de inventarisatie blijkt dat het aangedragen alternatief niet effectief genoeg is. Een commissie onder leiding van Ed Nijpels concludeerde eerder dat het onder water zetten van de Hedwigepolder de beste optie is.

Natuurherstel is nodig vanwege het verdiepen van de Westerschelde. De Vlamingen willen snel een diepere vaargeul naar de Antwerpse haven zodat daar grotere schepen binnen kunnen varen. Nadat de Raad van State deze zomer de werkzaamheden in de Westerschelde opschortte, voelden de Vlamingen zich bekocht, want de verdieping zou eigenlijk eind 2009 klaar moeten zijn. Nederland benadrukte daarna verscheidene keren dat het de afspraken hierover heus wil nakomen. "We wegen alle factoren: financiële, juridische en ook de verhoudingen met Vlaanderen'', stelde premier Jan Peter Balkenende eerder.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Het lijkt me beter om in dit geval een stuk Belgie onder water te zetten en hier de wet aanpassen zodat er geen meter vruchtbare grond meer naar de linkse Taliban gaat. Het is toch onvoorstelbaar dat dit mooie polderlandschap opgeofferd word!

 • no-profile-image

  Leen

  Zal 't gezond verstand vandaag winnen van de milieumaffia? Ben benieuwd!

 • no-profile-image

  zandboer

  Er is voedsel genoeg gezien de lage prijzen dus zet er maar water op. Misschien nog maar een poldertje extra pakken.

 • no-profile-image

  realist

  Antwerpen wil ontpolderen omdat deze polder als overloop (uiterwaard) moet dienen voor het sneller opkomende water. De polder moet de stad beter beschermen tegen het water.
  Ze hebben de zmf en nog wat milieu-mensen € 5 miljoen gegeven om er een groen tintje aan te geven. Gevolg Antwerpse haven blij en milieu taliban blij. De rest van de mensen doet er niet toe

Of registreer je om te kunnen reageren.