Home

Achtergrond

Jongeren werken vaak 's avonds

Bijna zes op de tien personen in de werkzame beroepsbevolking werkten in 2008 op onregelmatige tijden.

Werken in de avonduren of op zaterdag kwam het meeste voor, nachtwerk het minst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Jongeren werkten veel vaker op onregelmatige tijden dan ouderen. Opvallend daarbij is dat dit bij jonge vrouwen vaker voorkomt dan bij jonge mannen. Bijna zeven op de tien jonge vrouwen en iets meer dan zes op de tien jonge mannen hadden onregelmatige werktijden.

De horeca is koploper in onregelmatige werktijden: negen van de tien werkenden hebben ermee te maken. Ook in de cultuur en overige dienstverlening en in de landbouw komt het relatief vaak voor.

In de handel en in de horeca werken jongeren veel vaker op onregelmatige tijden dan hun oudere collega's. Het gaat hierbij waarschijnlijk om grotere bijbanen als winkelbediende of kelner. Jongeren werken in deze sectoren vooral in de weekenden en de avonden, wanneer ze geen les of college hebben. In de gezondheidszorg is hetzelfde patroon te zien. Hier gaat het uitsluitend om jonge vrouwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.