Home

Achtergrond

Italië krijgt omstreden zwartgeldwet

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft vrijdag de omstreden 'anticrisiswet' van het kabinet-Berlusconi aangenomen.

Die bevat een zogeheten 'fiscaal schild' waardoor Italianen die zwart geld in het buitenland hebben gestald, dat legaal naar Italië kunnen terughalen.

Het kabinet hoopt dat op die manier zeker 100 miljard euro naar Italië teurgvloeien, een welkome kapitaalinjectie voor de noodlijdende economie. De oppositie hekelt dat de wet mensen beloont die illegaal geld voor de belastingdienst hebben verborgen: er hoeft maar een heffing van 5 procent te worden betaald. Eerlijke Italianen die keurig hun geld hebben opgegeven bij de fiscus, zijn slechter af door de vermogensrendementsheffing die zij hebben moeten betalen.

Tevens hekelt de oppositie dat de wet niet alleen belastingontduikers, maar ook de georganiseerde misdaad bevoordeelt. Premier Silvio Berlusconi werd tijdens het Kamerdebat dan ook aangeduid als 'maffioso'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.