Home

Achtergrond

'Interventie in België heeft geen effect op groenteprijs'

De Belgische interventie van tomaat en paprika dit seizoen had geen effect op de prijsvorming.

Daarvoor was het volume van interventie te klein, zegt commercieel directeur Jos van Dessel van de Mechelse Veilingen. "Het heeft weinig effect en beslaat niet meer dan 1 procent van het product. Als het nu 10 procent was, zou het anders zijn."

Voor paprika en tomaat haalden Belgische veilingen onder de koepel Lava een deel van klasse I-2 uit de markt. België mag in het kader van de EU-regelgeving van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) interventie-aankopen doen. Nederland heeft die interventiemogelijkheid niet opgenomen in de nationale strategie. "We hopen dat we het samen met landen als Nederland kunnen doen, maar daar hebben Nederlandse partijen geen oren naar."

Telers hechten wel aan het instrument interventie. Van Dessel: "Al is het alleen al om de handel geen kans te geven met slecht product te komen." Partijen in vooral Zuid-Europa willen een uitbreiding van de interventiemogelijkheid. Volgens voorzitter Pierre Vrancken van de Belgische veiling Borgloon zijn Belgische veilingen geen voorstander van uitbreiding van het interventie-instrument.

Of registreer je om te kunnen reageren.