Home

Achtergrond

In kleine cafes wordt weer flink gerookt

In bijna de helft van de kleine cafés wordt (weer) gerookt.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) door een extern bureau heeft laten doen en waarvan de resultaten donderdag bekend werden. De onderzoekers troffen in 42 procent van de kleine zaken rokende mensen aan.

In het voorjaar, voordat minister Ab Klink (Volksgezondheid) na een gerechtelijke uitspraak besloot dat er in kleine zaken zonder personeel voorlopig niet zou worden gecontroleerd, was dat nog 85 procent. De grotere cafés meegerekend werden in 73 procent van de zaken geen rokers gevonden. Totaal gezien houdt de horeca zich volgens de VWA goed aan het rookverbod: in 95 procent van de uitbaterijen werd niet gerookt.

In de meeste horecagelegenheden (69 procent) staan of zitten rokers buiten en hebben zaken daar voorzieningen voor getroffen. Een op de tien cafés heeft een aparte rookruimte terwijl dat bij de hotels 8 procent is.

Volgens de VWA leven de grotere zaken (met personeel) de rookregels over het algemeen goed na. Tussen 1 juli en 1 oktober dit jaar voerden controleurs 6.479 inspecties uit. In 184 gevallen werd gerookt en nam de VWA maatregelen. Het aantal overtredingen nam langzaam af, aldus de autoriteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.