Home

Achtergrond 2 reacties

Import rundvlees in EU gaat weer omhoog

De invoer van rund- en kalfsvlees van buiten de Europese Unie stijgt dit jaar weer stevig.

De import lag over de eerste acht maanden bijna 6 procent boven die in dezelfde periode van vorig jaar. Gerekend naar volume ging het dit jaar om bijna 16.000 ton meer, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De extra import drukt de prijzen van Europees rundvlees. In 2008 daalde de invoer van vlees van buiten de EU met ruim 110.000 ton ten opzichte van 2007. Toen werd in totaal ruim 380.000 rundvlees ingevoerd. Goed tweederde daarvan kwam uit Brazilië. Vorig jaar werd die invoer meer dan gehalveerd, tot bijna 125.000 ton. Dit komt vooral door de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in het Zuid-Amerikaanse land en door de sancties die daarop volgden. Dit jaar is tot en met augustus in totaal goed 90.000 ton rundvlees geïmporteerd. Ook de Argentijnse import was vorig jaar kleiner dan in 2007. Argentinië en vooral Uruguay zullen dit jaar naar verwachting aanzienlijk meer rundvlees naar de Europese Unie exporteren. Ook vanuit Australië en Nieuw-Zeeland komen grotere hoeveelheden rundvlees naar de EU. Gerekend naar waarde blijft de rundvleesimport nog steeds iets achter. Vorig jaar werd in de periode van januari tot en met augustus voor bijna 1,07 miljard euro aan rundvlees ingevoerd in de Europese Unie, dit jaar is over dezelfde periode voor 1,04 miljard euro geïmporteerd. Ondertussen is de Europese rundvleesexport gedurende de eerste acht maanden sterk gedaald (bijna -17 procent). Vooral de uitvoer naar Rusland liep hard terug.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Goede informatie voor de statistieken. Wat brengt het de veehouders? Het antwoord op "Wat veroorzaakt de slechte prijs". De vleeshandel had hiervoor een goed excuus gevonden, de lage melk prijs versnelde de uitstoot van melkvee. Helaas de melkplas daalde niet, dus het aantal koeien ook niet.
  Nee we importeren vlees en dat terwijl we weten dat de export markt naar bv Moskou terug valt. Rusland heeft een vleesprijs terugval van ca. 20 % , veroorzaakt door minder vraag en inflatie. Rusland reageert op dit probleem met een import stop via verhoogde eisen. Putin moet zijn landbouw ondersteunen om de miljarden injectie van de afgelopen jaren niet te laten verdampen.
  Wij blijven goedkoop vlees importeren ten koste van onze eigen boeren en het Oerwoud in Zuid Afrika. Leve de WTO.

 • no-profile-image

  gert

  En Cramer maar propageren dat we minder vlees moeten eten ,ondertussen de EU maar overvoeren met goedkoop vlees uit Argentinie en Brazilie

Of registreer je om te kunnen reageren.