Home

Achtergrond

ING komt Kroes tegemoet

Bank en verzekeraar ING ondergaat de komende vier jaar een gedaanteverwisseling. Het bedrijf stoot grote delen, waaronder de verzekeringsactiviteiten, af.

Verder geeft het concern voor 7,5 miljard euro nieuwe aandelen uit waarmee een deel van de eerder verkregen staatshulp wordt terugbetaald. Daarmee komt ING tegemoet aan eisen van eurocommissaris Kroes (Concurrentie).

ING stoot alle verzekeringsactiviteiten, het bedrijfsonderdeel vermogensbeheer en de Amerikaanse tak van de internetbank ING Direct af. Verder creëert ING een nieuwe bank. De bankactiviteiten van dochter Interadvies, de hypotheekactiviteiten van Nationale-Nederlanden en de leenportefeuille van ING Retail worden samengevoegd tot een nieuwe bank met een marktaandeel in Nederland van ongeveer 6 procent.

Voor het afstoten van de onderdelen bekijkt ING alle opties, zoals een verkoop aan andere partijen of door de onderdelen naar de beurs te brengen. De maatregelen leiden ertoe dat ING straks alleen nog een bank is. Per eind 2013 zal ING bijna een derde kleiner zijn dan nu.

ING gaat voor 7,5 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven, waarmee onder meer 5 miljard euro staatssteun zal worden terugbetaald. Het concern kreeg in november vorig jaar 10 miljard euro steun van minister van Financiën Wouter Bos. De som van 5 miljard euro zal in december worden terugbetaald. De resterende schuld, nog eens 5 miljard euro, zal later worden afbetaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.