Home

Achtergrond 1 reactie

ING: eind 2010 meer investeringen

In 2009 maar ook 2010 investeren boeren en tuinders 13 procent minder dan in 2008.

Dat verwacht althans Cor Bruns, directeur agrarische bedrijven van ING Bank. Daarna pas treedt herstel op. Bruns schat dat tuinders in euro's nu ruim 50 procent minder investeren dan in 2008. Melkveehouders investeren 30 tot 40 procent minder, terwijl in de akkerbouw en de intensieve veehouderij meer geld wordt geïnvesteerd.

"Voor Nederlandse tuinders is de kostprijs van het allergrootste belang", aldus Bruns. "Het is een optelsom. Er is de laatste jaren al erg veel geïnvesteerd. De prijzen voor hun producten zijn harder gedaald dan de kosten. Daar komt bij dat een deel van het exportvolume is weggevallen."

Bruns stelt dat de bank nog altijd bereid is tuinders te financieren. In zijn ogen zijn WKK's bij moderne bedrijven noodzakelijk. WKK-bezitters moeten dan wel professionaliseren. "Soms wordt elektriciteit verkocht terwijl de inkomende gasstroom niet is afgedekt."
De melkveehouderij investeert fors minder vanwege de lage melkprijs. "Onze visie is dat iedereen had kunnen weten dat de markt beweeglijker zou worden, en dat minder op sentiment zou moeten worden geïnvesteerd."

Ook kunnen boeren hun machinepark efficiënter vormgeven, aldus Bruns. "Van oudsher staat te veel stil." Waarom veehouders zelfs nu nog melkquotum kopen, begrijpt Bruns niet.

Eind 2010 zullen de investeringen weer voorzichtig aantrekken. Lage prijzen voor voer en machines en deadlines voor dier- en milieuvriendelijke stalsystemen liggen daaraan ten grondslag.

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    Kan hij wel zeggen, maar zij geven ook geen financieringen uit. Pas als zij dat gaan doen kunnen de investeringen weer aantrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.