Home

Achtergrond 168 x bekeken

'ING-delen gaan niet naar Nederlandse koper

De kans dat de verzekeringsactiviteiten van ING worden overgenomen door een Nederlandse partij, is niet groot.

Dat voorspellen financiële kenners. Maandag zette ING alle verzekeringsactiviteiten, waaronder Nationale-Nederlanden, in de etalage. ING verwacht dat de onderdelen ongeveer 12 miljard euro zullen opleveren.

Volgens analist Paul Beijsens van Theodoor Gilissen is er in Nederland geen enkele partij die een overname van alle verzekeringsactiviteiten van ING kan dragen. Behalve in Nederland (Nationale-Nederlanden) zitten deze in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en in Azië. Ook een overname van enkel Nationale-Nederlanden door een Nederlandse verzekeraar, zoals Eureko, Aegon, SNS Reaal, ASR of Delta Lloyd, ziet hij niet gebeuren.

Vermogensbeheerder Gert-Jan Geels van Eureffect rekent ook niet op een Nederlandse kandidaat. "Zij zijn niet de meest voor de hand liggende kopers.'' Geels schetst dat sommige partijen het geld niet hebben en weer andere bij een overname op problemen kunnen stuiten met mededingingsautoriteiten omdat een combinatie te groot zou worden.

Beijsens zegt dat sommige Nederlandse verzekeraars al genoeg zorgen hebben en andere geen toegang hebben tot kapitaal omdat ze geen beursnotering hebben. Voor andere zou het niet binnen de strategie passen. En de mogelijkheden van ASR zijn beperkt omdat het bedrijf in handen is van de staat.

Voor Delta Lloyd, dat komende dinsdag naar de beurs gaat, zijn er heel misschien mogelijkheden, denkt Beijsens. "Ze kunnen straks kapitaal ophalen voor het doen van overnames. Maar dan moeten de markten wel verbeteren. In de huidige marktomstandigheden acht ik de kans heel klein.'' Een woordvoerder van Delta Lloyd zei dat het bedrijf kijkt naar "alle mogelijkheden'', maar over ING wilde hij niets zeggen.

Buitenlandse verzekeraars zoals Société Générale of BNP Paribas kunnen een overname volgens Geels wel aan, maar staan er niet om te springen. "Iedereen heeft zo zijn eigen problemen die weggepoetst moeten worden. Ze proberen hun balans vooral schoon te houden.'' Geels verwacht dat ING de activiteiten te gelde zal maken via een beursgang.

Beijsens wijst nog wel op de mogelijkheid dat ING de helft van Nationale-Nederlanden laat fuseren met een Nederlandse partij en de andere helft houdt. Maar het meest waarschijnlijke scenario is volgens hem dat de ING-onderdelen in delen zullen worden verkocht aan buitenlandse verzekeraars.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.