Home

Achtergrond 181 x bekeken

IMF voorspelt jaren met lage groei

De wereldeconomie herstelt momenteel sneller dan verwacht van de diepe recessie, maar zal nog jarenlang minder sterk groeien dan in de periode voor de crisis.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de donderdag gepresenteerde World Economic Outlook.
Het voorlopige herstel van de wereldeconomie is vooral te danken aan de stimuleringsmaatregelen die overheden en centrale banken wereldwijd hebben doorgevoerd. Als die zijn uitgewerkt resteert een matige groei, die niet voldoende zal zijn voor een snel herstel van de werkgelegenheid, waarschuwt het fonds.
Het IMF voorspelt nu een wereldwijde economische krimp van 1,1 procent dit jaar en een groei van 3,1 procent volgend jaar. Daarmee vallen de schattingen wat minder somber uit dan bij de vorige ramingen in juli.
Voor de periode van 2010 tot 2014 wordt een gemiddelde mondiale groei van ongeveer 4 procent voorspeld. ,,Aanzienlijk lager dan de 5 procent die in de jaren voor de crisis werd gehaald'', schrijft het IMF.
De Nederlandse economie gaat dit jaar volgens het IMF 4,2 procent achteruit. Volgend jaar neemt het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) naar schatting met 0,7 procent toe. Daarmee is het fonds iets optimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB), dat rekent op een krimp van 4,75 procent in 2009 en een nulgroei in 2010.

China

Het IMF verwacht dat de Chinese economie dit jaar groeit met 8,5 procent. De Aziatische groeigigant draagt volgens het IMF fors bij aan het herstel van de economie in de regio.

De groeiverwachting voor China is een procentpunt hoger dan een voorspelling in juli. Ook ligt de prognose boven de verwachting van China zelf. Het land rekent dit jaar op een groei van de economie met 8 procent. Het IMF waarschuwt wel voor factoren die de Chinese economie kunnen schaden, zoals zogenoemde slechte leningen. Dat betekent dat banken krediet hebben verschaft, maar de lening niet krijgen terugbetaald wegens verslechterde economische omstandigheden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.