Home

Achtergrond 180 x bekeken

IJsland: akkoord met Nederland over Icesave

IJsland heeft met de Nederlandse en Britse regering een overeenkomst gesloten over een terugbetalingsregeling voor voormalige spaarders bij de IJslandse bank Icesave.

Dat heeft het bureau van premier Johanna Sigurdardottir gisteren meegedeeld. Het gaat over de voorwaarden voor een afbetalingsregeling van 3,8 miljard euro. Dat geld hebben de twee landen voorgeschoten om spaarders schadeloos te stellen die geld hadden uitstaan bij Icesave.

In de gisteren gesloten overeenkomst garandeert de IJslandse regering dat het geld ook na 2024 wordt terugbetaald totdat de totale schuld is afgelost. Dat was eerder onzeker.

Nederland gaat er vanuit het gehele bedrag van 1,3 miljard euro plus de rente van 5,55 procent terug te krijgen. Het ministerie van Financiën verwacht dat het akkoord misschien maandag al kan worden getekend. "Dan wordt er waarschijnlijk in IJsland een nieuw wetsvoorstel ingediend en na de goedkeuring daarvan kan een en ander worden geëffectueerd'', aldus een woordvoerster. "We hopen natuurlijk dat dat zo spoedig mogelijk zal zijn.''

IJsland bereikte in augustus het akkoord met Nederland en Groot-Brittannië over de compensatie voor de gedupeerde spaarders. Het parlement in Reykjavik paste die overeenkomst echter aan. Het stelde onder meer limieten aan het bedrag dat aan de spaarders in de twee landen kan worden terugbetaald.

Nederland en Groot-Brittannië hadden daartegen bezwaren. Zolang dat zo bleef, kon IJsland niet met het Internationaal Monetair Fonds en andere kredietverstrekkers spreken over een oplossing voor de economische problemen van het eiland.

"De regering heeft geaccepteerd dat de minister van Financiën morgen (maandag) de overeenkomst met beide landen zal tekenen'', staat in een verklaring van het bureau van Sigurdardottir. Minister van Financiën Steingrimur Sigfusson zei erop te vertrouwen dat het parlement akkoord gaat met bovengenoemd wetsvoorstel.

De regeling die de regering in Reykjavik met Nederland en Groot-Brittannië sloot, is bij de bevolking van het eiland zeer onpopulair.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.