Home

Achtergrond 3 reacties

'Hoogste tijd voor een duurzame economie'

Voor het eerst sinds lange tijd houdt de Club van Rome een openbare vergadering.

Tijdens een tweedaagse conferentie die maandag in Amsterdam begint, spreken prominente clubleden zoals de Russische oud-president Michael Gorbatsjov over mondiale milieuvraagstukken.

De bijeenkomst is een opmaat naar de Klimaattop in Kopenhagen, waar in december regeringsleiders van de Verenigde Naties samenkomen.

De Club van Rome is vooral bekend uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. In 1972 deed het genootschap de aarde op haar grondvesten schudden met het rapport Grenzen aan de groei. Daarin werd eigenlijk voor het eerst gewaarschuwd tegen de ongebreidelde groei van de wereldbevolking en economie met alle gevolgen voor het milieu van dien. De club komt ieder jaar samen; deze vergaderingen zijn over het algemeen besloten.

Dat de resultaten van de bijeenkomst van deze week, 'de declaratie van Amsterdam aan Kopenhagen', net zoveel indruk zal maken als het rapport uit 1972 is niet te verwachten. Wouter van Dieren, milieupionier en lid van de Club van Rome ziet in hoofdlijnen voor zich wat de boodschap van de declaratie moet zijn. Nu de economische crisis scheuren veroorzaakt in het kapitalistische systeem vindt hij het "de hoogste tijd dat we omschakelen naar een duurzaam model.''

Deze gedachte is niet nieuw. Het is de boodschap die vele milieuorganisaties al enige tijd laten horen. Maar omdat de Club van Rome uit zoveel prominente leden bestaat, is er een kans dat regeringsleiders in Kopenhagen het geluid wel opvangen. Lid van de organisatie zijn wetenschappers, politici, zakenlieden en (voormalig) staatslieden, zoals Ruud Lubbers, Richard von Weizsäcker (Duitsland) en Frederik Willem de Klerk (Zuid-Afrika).

Het is overigens voor het eerst dat de club in Nederland vergadert. Volgens Wouter van Dieren heeft ons land een bijzondere band met het genootschap. "Grenzen aan de groei werd destijds in Nederland gelanceerd. Daarna is het de hele wereld overgegaan. Er zijn dertien miljoen exemplaren verkocht en het boek is in 52 talen vertaald.''

Afgelopen weekend kwamen de clubleden al samen in Amsterdam om achter gesloten deuren te vergaderen. Maandag en dinsdag spreken de leden in het Muziekgebouw aan het IJ een publiek van zo'n zevenhonderd man toe.

"Het is belangrijk dat het grote publiek onze boodschap hoort'', aldus Van Dieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De wereld kan pas duurzaam worden als politici,bankiers ,hoogleraren en grote ondernemers stoppen met bonussen ,hoge declaraties en salarissen.dit zorgt voor veel overbodige luxe.Dit soort bijeenkomsten is alleen maar geklets in de ruimte!

 • no-profile-image

  Andre Wakker

  De Heer van Dieren is met zijn club nog steeds ziende blind. Duurzaamheid is een illusie, een droombeeld van Heren die denken te weten hoe vooral anderen een goed leven moeten leiden. De "crisis" is door het kapitalisme veroorzaakt en zal ook door het kapitalisme worden opgelost. Thans zijn er wereldwijd 70 kerncentrales in aanbouw en nog eens 150 in ontwerp en aanvraag, vooral in China en India. Daar gaat het gebeuren. Niet in van Dierens appelboomgaard.

 • no-profile-image

  Jaa cromvoirt

  duurzaam is dus niet de schadelijke effecten van de groei inpakken in innovatie maar af stemmen op basis behoeften niks nieuws .OVERDAAD SCHAAD

Of registreer je om te kunnen reageren.