Home

Achtergrond

Homeopathie is uit bij huisartsen

Huisartsen schrijven de helft minder homeopathische middelen voor dan twintig jaar geleden.

Vorig jaar adviseerde 16,9 procent van de dokters de patiënt een homeopathisch pilletje, drankje of zalfje te nemen tegen een kwaal. Twintig jaar eerder was dat nog 40 procent.

Dat blijkt uit een artikel in het blad Medisch Contact naar aanleiding van een onderzoek in de provincie Utrecht door leden van de stichting Skepsis, die beweringen van onder meer genezers aan een kritisch onderzoek onderwerpt.

Als gewone huisartsen al iets homeopathisch voorschrijven, dan gebeurt dat vooral omdat de patiënt dat wil. De behandelwijze wordt vooral gebruikt als de reguliere geneeskunde geen pasklaar antwoord heeft en dan meestal als placebo (schijngeneesmiddel). Ook zijn er enkele huisartsen die de middelen vaker voorschrijven dan anderen.

Volgens hoofdredacteur Ben Crul van Medisch Contact, een vakblad voor medici, zijn huisartsen sceptischer geworden over homeopathie omdat ze het liefst een recept geven voor iets waarvan bewezen is dat het helpt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.