Home

Achtergrond

'Heffingen Productschap Tuinbouw direct omlaag'

De heffingen die het Productschap Tuinbouw oplegt aan tuinders moeten direct omlaag.

Dat vindt VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot. Volgens hem hebben de productschappen 230 miljoen spaargeld opgepot. "Dat is tegen de wet," zei hij in het tv-programma Eén Vandaag dat aandacht besteedde aan 'overbodige' productschappen.

"In de wet staat dat ze maximaal een jaar aan inkomsten mogen sparen. Ze hebben dus teveel. Daarom moeten de heffingen direct naar beneden."

Volgens Aptroot kan het spaargeld terug naar de ondernemers. "En wat mij betreft mogen ze een beetje overhouden, want als binnenkort de Tweede Kamer besluit het PT op te heffen, dan kunnen we het laatste stuk vermogen voor een afvloeiingsregeling gebruiken en is het afgelopen," aldus Aptroot.

De parlementariër, diende naar eigen zeggen, vier maal een motie voor de afschaffing van de productschappen in. "De laatste motie kreeg 68 stemmen voor en 82 tegen. Elke keer schuift het verder. De enige partijen die de schappen de hand boven het hoofd houden zijn CDA, Christenunie, SGP en Partij van de Arbeid."

In het tv-item komt ook de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) aan het woord. De club van 750 tuinders pleit al jaren voor de afschaffing van het PT. Volgens woordvoerder Huub Tonies is het PT een achterhaald en ondemocratisch instituut dat geen toegevoegde waarde heeft. "Als het schap zo’n toegevoegde waarde zou hebben zou het ook niet zo slecht gaan in de sector, maar het gaat dramatisch slecht." Bedrijven kunnen onderzoek en promotie ook zelf financieren vindt hij.

Tjibbe Joustra, voorzitter van het PT stelt dat het schap veel doet voor tuinders, vooral op het vlak van energie-innovatie. Dat tuinders het idee hebben dat er niet met hun geld gebeurd, ligt volgens hem 'aan het waarnemingsvermogen van betrokkenen.' Tevens benadrukt hij dat er altijd mensen zullen zijn die daar kritiek op hebben. Volgens hem kunnen tuinders zich in 2011 in een draagvlaktoets uitspreken over het bestaanrecht van het PT. Als minder dan 60 procent van hen het schap niet steunt 'is dat in beginsel het einde van het Productschap,' aldus Joustra.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.