Home

Achtergrond 4 reacties

Heffing moet fosfaattekort voor zijn

Met onder andere een gebruiksheffing en terugwinning uit mest en andere reststromen wil een adviescommissie van LNV een dreigend tekort van fosfaat voor zijn.

De wereldvoorraden fosfaat raken snel uitgeput en daarom is een veel zuiniger gebruik van deze onmisbare voedingsstof dringend nodig.

Die boodschap heeft de Stuurgroep Technology Assesment –en adviesorgaan van het ministerie van LNV- naar zes ministers gestuurd. In een beleidsnotitie die zij vanmiddag in Den Haag presenteerde waarschuwt ze tegen een mondiaal fosfaattekort. Vervanging van fosfaat is niet mogelijk.

Voor Nederland en Europa betekent dat een omslag in het denken, aldus voorzitter Wouter van der Weijden van de Stuurgroep. Nederland heeft nu een fosfaatoverschot en de EU meent zich zelf van voedsel te kunnen voorzien, hoewel zeer afhankelijk van fosfaatimport.

In zijn appèl tot de regering adviseert de stuurgroep om het onderwerp snel op de politieke agenda te zetten en technologie te ontwikkelen voor het besparen op gebruik en terugwinning van fosfaat. Onderzoek kan worden betaald uit een heffing op fosfaat, die tevens dwingt tot een zuiniger gebruik.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vakmanschap

  Fosfaat is een belangrijkevoedingstof voer mens,plant en dier. Dit is geheel onderschat, want er zat toch te veel in het oppervlaktewater! Zware heffingen op fosfaat in mest!!! En nu een tekort, het gaat snel om. Nu willen ze bij de bemesting van de gewassen nog verder terug. Diegene die over veel grond beschikken zagen de problemen door de lagere bemestingsnormen allang! De betrouwbaarheid is door al dit overdrijven, ver gezakt! Wat kun je nog geloven!!!!

 • no-profile-image

  Leen

  Heeft de overheid er ook weer een "melkkoe" bij!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hè hè, eindelijk ziet men het licht. Het klopt dat we op termijn worden geconfronteerd met fosfaattekorten. Als Europa dit wil voorkomen zal men zuinig met de (dierlijk geproduceerde) fosfaat moeten omspringen. Dit kan niet anders betekenen dan dat dierlijke mest (europees gezien) zo efficiënt mogelijk moet worden benut. Hieruit volgt dat het aanwenden van dierlijke mest niet langer gehinderd mag worden door landsgrenzen, en export van mest (juridisch) zo vlug mogelijk dient te worden vrij gegeven. Als men het schrikbeeld van een toekomstige voedselcrisis wil voorblijven, is zulk soort maatregel een stap in de goede richting.

 • no-profile-image

  gert

  Tekort aan fosfaat?En wat doet Nederland mest verbranden en mest exporteren

Of registreer je om te kunnen reageren.