Home

Achtergrond 4 reacties

Heffing big en vleesvarken gelijk

De heffing van het Productschap Vee en Vlees (PVV) per vleesvarken en per big wordt volgend jaar gelijk getrokken.

Per dier zal de heffing 27 cent bedragen. De heffing voor vleeskalveren wordt verhoogd van 75 cent naar € 1,08 per dier. Dat blijkt uit de begroting voor 2010 die morgen de bestuursvergadering wordt behandeld.

In de concept-begroting van het PVV die vorige maand voorlag in de bestuursvergadering was nog sprake van een heffing van 28 cent per vleesvarken of big.

Volgens PVV-secretaris Jos Jongerius is er geen reden meer om een verschillend tarief te hanteren voor biggen en vleesvarkens. "De activiteiten die het productschap ontwikkelt komen in gelijke mate ten goede aan zowel de vleesvarkenshouderij als aan de vermeerdering." Jongerius noemt als voorbeeld het project Stoppen met castreren.

Eén van de redenen voor een verschillend tarief voor vleesvarkens en biggen was in het verleden dat de classificatie uit de PVV-heffingen werd gefinancierd. Tegenwoordig rekenen de slachterijen de classificatiekosten rechtstreeks af met het Centraal Bureau Slachtveediensten (CBS) . In de begroting houdt het PVV rekening met een lager tarief voor de gezondheidszorg van 1 cent.

Ook het tarief voor kwaliteit daalt met 1 cent. De heffing van 2 cent voor MRSA-onderzoek daalt omdat na er een jaar voldoende geld is bijeengebracht. Er komt een nieuwe heffing van 1 cent voor het project stoppen met castreren.

De verhoging van de heffing voor vleeskalveren heeft volgens Jongerius te maken met uitgaven voor onderzoeksprojecten op het gebied van welzijn, MRSA en antibioticagebruik. Ook worden extra kosten gemaakt voor promotie van kalfsvlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  Kan iemand mij vertellen wat wij uberhaupt nog aan het productschap hebben?

 • no-profile-image

  Jan

  Jonge ondernemer, dat kan niemand uitleggen, anders daag ik ze bij deze uit!

 • no-profile-image

  Boze Handelaar

  Verhoging pvv heffing belachelijk. Juist afschaffen dat hele productschap. En als het kan zo snel mogelijk.

 • no-profile-image

  gert

  Dit geld is bestemd voor gouden handrukken voor uittredende bestuursleden en vooral voorzitters !

Of registreer je om te kunnen reageren.