Home

Achtergrond 12 reacties

'Hedwigepolder toch onder water'

De Zeeuwse Hedwigepolder wordt hoogstwaarschijnlijk toch onder water gezet.

Extra onderzoek zou hebben uitgewezen dat het alternatief, buitendijkse aanleg van schorren, leidt tot onvoldoende natuurherstel. Dat meldt dagblad De Telegraaf vanochtend, op grond van diverse bronnen rond het kabinet. Dat neemt aanstaande vrijdag een besluit over de ontpoldering.

Doorslaggevend voor dat besluit is het onderzoek dat een consortium van Grontmij, Bureau Waardenburg en Svasek Hydraulics in opdracht van het kabinet heeft uitgevoerd.

In april dit jaar nam het kabinet het zogenoemde dubbelbesluit: we kiezen voor de buitendijkse schorrenaanleg, maar als onderzoek uitwijst dat dat niet goed genoeg is of als Europese regels dit niet toestaan, dan gaan we alsnog over tot ontpoldering.

Onlangs meldde het Agrarisch Dagblad al dat het Zeeuwse CDA-Kamerlid Ad Koppejan, groot tegenstander van de ontpoldering, vreesde dat aan opoffering van de polder niet valt te ontkomen. Koppejan heeft het hoofd nog niet in de schoot geworpen, maar lijkt toch gelijk te krijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim brus

  Nog een extra reden om in de Crisis en Herstelwet ook de door velen gewraakte NB-wet op onderdelen aan te passen zodat dit onzalige plan geen doorgang kan vinden. Enerzijds ventileert Gerda Verburg Voedselveiligheid en de beschikbaarheid hiertoe, anderzijds wordt met het grootste gemak wederom hoogwaardige polders onder water gezet. waar zijn we in Nederland toch in vredesnaam mee bezig!

 • no-profile-image

  Evert

  Dit doet mij denken aan het vrouwtje van Stavoren, eens zal duidelijk worden dat men dit niet ongestraft zal doen. De geschiedenis zal zich gaan herhalen, het woord oorlog past het beste in deze.
  Triest als we zo met elkaar omgaan.

 • no-profile-image

  gert

  dit is LANDVERRAAD

 • no-profile-image

  wouter

  Student veehouderij, ik wil nog boer woren maar waar kan dat als er straks alleen nog aangelegde natuur is de hetwiegpolder onder water de flevopolder als groenstrook op de beste akkerbouw gronden van europa. Wat is nu natuur een boerderij bied tog ook zoveel mogelijkheden. Zo was ik op texel stage doen op een schapenbedrijf. Op een bebaald perceel kwam een bijzonder plantje voor mensen van een natuur organisatie zeiden dat er op dat perceel maar geen schapen meer moesten komen want dat bijzondere plantje stond daar er wort echter niet gekeken naar waarom dat bijzonder plantje daar staat. NIet omdat daar al honderden jaren GEEN schapen op geweid worden?! Moet je is kijken wat er kapot gemaakt wordt als de hele boel onderwater wordt gezet alle insecten landdieren alles wat er nu leeft, is dat wat in het water leeft dan beter als dat wat er nu op die prachtige stukken landbouw (dus natuur) grond groeit en bloeit??????

 • no-profile-image

  sgtum

  Brussel vindt het o zo belangrijk, dat Nederland zich aan zijn afspraken houdt. Maar hoe zit het met afspraken met de 'betrouwbare"Belgen"? Een schonere Maas? Omdat België in gebreke blijft met de HSL, zouden zij dat compenseren met een aangepaste trein? Euro 360 milj. als compensatie voor uitdiepen van de Schelde? Misschien moeten wij de Schelde, gewoon om onze ruggegraat te laten zien, bij België dicht gooien.

 • no-profile-image

  jan van den berg

  Ik schaam me dat ik nederlander ben , zolang ons land bestaat is er gevochten voor droge voeten omdat dit veiligheid en voedsel , werk ,economische vooruitgang brengt .
  welnu in de eerste zes maanden van dit jaar een staatsschuldverhoging van 10 miljard [ krant van vandaag ].
  mensen op straat van de armoede [tv gisteren]
  gewoon uitdiepen die schelde en snel een beetje , [ er word teveel gepraat en te weinig gewerkt ],
  en ondertussen worden we een ontwikkelingsland , mensen word toch eens wakker en laat de hedwigepolder met rust er is in deze polder nu meer natuur dan een stelletje natuurontwikkelaars kan creeren .
  laat in heel nederland de boerengrond nu eens met rust en maak eerst de kas eens kloppend [of lukt dat toch niet meer.
  afz. een hardwekende nederlander die ziet dat zijn belastinggeld verkeerd betsteed word en dit schrijft met tranen in de ogen .

 • no-profile-image

  t j p leenheer

  de schandalen die het millieu berijkt worden gaande groter als men bedenkt dat er nog een voedselbank in ons land is. dan moet de regering toch wel verder denken.dat de menister een ZEEUW is zou ik niet denken het is een groot schadaal.

 • no-profile-image

  Mien

  Zeer ernstig dat (waarschijnlijk) toch de Hedwigepolder onder water komt te staan. Geen ene politieke partij is te vertrouwen en bovendien geen enkele overheidsinstantie.
  Eerst de boeren en burgers die daar wonen gerust stellen dat de polder blijft bestaan en vervolgens komt de dolk steek. Maar let op dit kan overal in Nederland gebeuren, dus denk nu niet ha wij wonen in een bepaalde hoek van het land en ons zal het niet overkomen. Wens de mensen die daar wonen en werken veel sterkte toe met het verlies van hun mooie natuurlijke polder en eigendommen.

 • no-profile-image

  gert

  Typisch CDA ,ze zeggen nee maar ze doen ja,als een CDA er voor je rijdt,pas dan op ,richtingaanwijzer naar rechts ,slaat ie vaak links af,maar straks voor de verkiezingen worden de gelederen weer gesloten en stemmen veel boeren toch weer CDA

 • no-profile-image

  Gerrie

  Wordt eens tijd dat ze Brussel en Den Haag onder water zetten

 • no-profile-image

  Boer

  Nederland is een delta. Door dijken op te werpen kon de zee niet meer het binnenland in. Wij nederlanders zijn daardoor medeverantwoordelijk voor de stijging van de zeespiegel. Het wordt tijd dat iemand de knoop door hakt en voorsteld dat de westelijke helft van Nederland weer terug gegeven wordt aan de natuur.

 • no-profile-image

  Paul De Proft

  Die zogenaamde natuurvrienden lijken veel meer te geven om eendjes, dan om om mensen die er hun brood moeten verdienen. Wees maar gerust natuurvrienden, die eendjes trekken wel hun plan en zullen zeer goed overleven, en bovendien is landbouw ook natuur ! Het blijkt dat die natuurvrienden zeer egoïstisch ingesteld zijn, het zijn boerenhaters , niets minder of meer ! Foei, foei zogenaamde natuurvrienden - mensenhaters !!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.