Home

Achtergrond

Handelshuizen exporteren meer pootaardappelen

De pootgoedhandelshuizen hebben van de oogst van vorig jaar 661.887 ton pootaardappelen geëxporteerd.

Dat is 1,2 procent meer dan de 654.129 ton pootaardappelen die van oogst 2007 aan buitenlandse afnemers zijn verkocht. Er is 401.425 ton pootgoed verkocht aan afnemers in andere EU-lidstaten. Dat is 60,6 procent van de totale pootgoedexport. Van de export van oogst 2007 is 58,7 procent verkocht binnen de EU.

Commercieel directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico vindt dat de totale export uiteindelijk is meegevallen. "Dat zie je terug in de uitbetalingsprijzen van de handelshuizen." Volgens financieel manager jan Hoogenboom van handelshuis HZPC zag de export naar Zuid-Europa er aanvankelijk niet goed uit. "Door de vele regen kon men daar in het voorjaar geen aardappelen poten. Uiteindelijk hebben die landen op het laatste moment nog veel pootgoed besteld."

Van Hoogen constateert dat de pootgoedexport op het meerjaarlijkse niveau ligt. "Tot de eeuwwisseling was er ieder jaar een groei. De laatste tien jaar ligt de export op een redelijk niveau." Agrico-directeur Van Hoogen verwacht dat de export van de oogst van dit jaar moeizamer zal gaan. "Er is genoeg pootgoed. De prijzen van consumptieaardappelen zijn bar slecht. Dan koopt men minder pootgoed. En we krijgen meer last van de kredietcrisis. Het geld is in veel importerende landen nu echt op."

Afzet Europa

De pootgoedhandelshuizen hebben van de oogst van vorig jaar 53.991 ton pootaardappelen verkocht aan Belgische afnemers. Van de oogst van 2007 is 41.118 ton aan België verkocht. De Duitse afzet groeide van 65.509 naar 74.7511 ton. Van Hoogen schrijft dat toe aan de gegroeide arealen in beide landen. "In Duitsland vond de groei vooral plaats bij de vroege aardappelen."

De afzet naar veel Oost-Europese landen is gedaald, constateert Van Hoogen. "Veel landen zagen de koersen van hun munteenheden fors dalen ten opzichte van de euro door de kredietcrisis. Daardoor moesten ze in hun eigen valuta meer betalen voor pootgoed uit de eurolanden. Bovendien waren de prijzen van consumptieaardappelen laag. Dan koopt men minder pootgoed."

Ook het Britse pond is in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Toch heeft het Verenigd Koninkrijk meer Nederlands pootgoed gekocht. Van Hoogen: "De Britse afnemers hadden veel pootgoed gekocht voor de koersval van het Britse pond."

Afzet Afrika

De afzet naar Algerije daalde van 65.474 ton naar 50.853 ton. Egypte kocht met 35.083 ton juist meer Nederlands pootgoed. Van Hoogen: "In Algerije waren de prijzen van consumptieaardappelen laag. Terwijl in Egypte aardappelen juist veel opbrachten."

De afzet van 24.714 ton pootgoed naar Marokko noemt Van Hoogen een grote meevaller. "De export leek veel lager uit te vallen. Maar door de vele regenval in de winter zijn in Marokko veel aardappelen verloren gegaan door phytophthora. Ze hebben veel pootaardappelen verkocht als consumptie en moesten nieuw pootgoed kopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.