Home

Achtergrond

Handel verwacht sneller marktherstel

De markt voor sierteeltproducten herstelt sneller dan banken verwachten.

Dat zegt Herman de Boon, voorzitter van handelskoepel VGB en de handelsafdeling van werkgeversclub VNO-NCW. Over de markt voor groente en fruit is directeur Willem Baljeu van Frugi Venta gematigd optimistisch.

De onterecht grote terughoudendheid van banken is vaak juist een ernstige belemmering voor de sector, denkt De Boon. De grootste bank in de sector is de Rabobank en die verwacht dat de markt pas over vijf jaar hersteld is. De Boon denkt dat in de komende tien jaar de export van bloemen en planten met 25 procent groeit. Daarvoor is wel meer geld voor promotie en marketing nodig.

Volgens de VGB is voorzichtig herstel nu al zichtbaar. Daarbij wijst De Boon op de gegroeide export naar Duitsland. De oosterburen zijn van oudsher de grootste markt maar juist hier werd in de laatste jaren weinig groei geboekt. Nu trekt de markt daar aan, terwijl de groeimarkten in Oost-Europa en Engeland instorten. Het volume is volgens de VGB bovendien maar 2 procent teruggelopen, dus kunnen betere prijzen snel herstel inluiden.

Baljeu ziet in de groente en fruit een ander tempo van herstel. "Bloemen worden meer op emotie gekocht, dus de pieken en dalen zijn daar scherper dan in de groente- en fruitsector. Toch ben ik zelf ook nog niet zo pessimistisch als de banken. De Duitse markt is nog altijd goed voor 40 procent van onze afzet, en houdt qua volume goed stand."

De exportwaarde is nog onbekend, maar zal volgens Baljeu een stuk lager liggen dan in 2008. Het is volgens beide voorzitters echter belangrijk dat Duitsers blijkbaar geen producten van elders betrekken. In juli, de laatst geregistreerde maand, steeg het verkochte volume Nederlandse groente en fruit in Duitsland met 15 procent.

"Ook in Nederland zie ik hoopgevende signalen", zegt Baljeu. "Marktleider Albert Heijn en zelfs een discounter als Lidl doen hun best veel groente en fruit te verkopen. Voor een goedkoop prijsimago ben ik eigenlijk niet bang."

Of registreer je om te kunnen reageren.