Home

Achtergrond 325 x bekeken

HZPC boekt 4,8 miljoen euro winst

Aardappelhandelshuis HZPC heeft in boekjaar 2008/2009 een winst na belastingen geboekt van 4,8 miljoen euro.

Vorig boekjaar lag de winst op 7,3 miljoen euro. Dat was een record. HZPC vindt dat het handelshuis voor het derde opeenvolgende jaar goed heeft gedraaid. "Het resultaat is weliswaar lager dan in 2007/2008. Maar met een netto rendement op het eigen vermogen van 15 procent is er nog altijd sprake van een mooi jaar", stelt financieel manager Jan Hoogenboom.

De omzet bedraagt 227 miljoen euro. Dat is 3 procent lager dan de omzet van 234 miljoen in boekjaar 2007/2008. De omzet in pootaardappelen daalde met 7,5 miljoen naar 195,5 miljoen euro. De omzet in consumptieaardappelen bleef met 29 miljoen euro gelijk.

De winst van HZPC wordt steeds meer gerealiseerd in het buitenland. In boekjaar 2007/2008 bedroeg de winst 7,3 miljoen euro, waarvan 3,5 miljoen euro werd gehaald door deelnemingen. Dit jaar hebben de deelnemingen 3,1 miljoen bijgedragen aan de totale winst van 4,8 miljoen euro. Hoogenboom: "Met name de deelnemingen in Frankrijk, Duitsland en Engeland nemen in belang toe. Hierbij moet worden opgemerkt dat de kosten van ons kweekbedrijf in Metslawier ten laste komt van HZPC in Nederland."

HZPC betaalt 4 euro aan dividend per certificaat van aandeel. De beursnotering ligt nu op € 43,50, zodat het rendement uitkomt op 9,2 procent. De certificaten zijn in handen van (voormalige) telers, kwekers en medewerkers. HZPC verwacht dat dit lopende boekjaar een matig jaar wordt. Na drie goede jaren wordt het lopende boekjaar een matig jaar, zegt Hoogenboom. "De prijs van consumptieaardappelen is laag. Dat drukt de afzet van pootaardappelen."

Opvallend

Hoogenboom noemt het opvallend dat HZPC drie jaren achter elkaar een goede winst heeft gemaakt. "Historisch gezien zie je dat goede en slechte jaren elkaar afwisselen." In 2007/2008 boekte HZPC een winst van 7,3 miljoen euro. In het boekjaar daarvoor was dat 6,7 miljoen euro. In 2005/2006 werd 2,4 miljoen euro winst gehaald.

Het afgelopen boekjaar heeft HZPC een gemiddelde pootgoedprijs uitbetaald aan de telers van € 30,55 per 100 kilo. Daar moeten de telers nog wel kwekersrecht van betalen. Er was het afgelopen boekjaar een groot verschil tussen de telers, zegt Hoogenboom. "In Noord-Nederland hebben de telers vorig jaar veel last gehad van droogte. Daardoor is er minder pootgoed geoogst en vielen minder aardappelen in de juiste potermaten."

Of registreer je om te kunnen reageren.