Home

Achtergrond 1 reactie

'Grotere persvrijheid in Nederland'

Het gaat goed met de persvrijheid in Nederland.

Dat blijkt uit de jaarlijkse persvrijheidsindex van Reporters Without Borders, een non-gouvernementele organisatie die onderzoekt hoe het gesteld is met de bewegingsvrijheid van journalisten over de hele wereld.

Nederland staat dit jaar op de zevende plaats van de landenlijst, terwijl het zich vorig jaar nog op de achttiende plaats bevond. Denemarken voert dit jaar de lijst aan. Vorig jaar stond IJsland op de eerste plaats. In de top 20 van de lijst staan voornamelijk Europese landen.

Volgens een woordvoerder van Reporters Without Borders staat Nederland bekend als een land waar het onveranderlijk goed gesteld is met de persvrijheid en waar mensenrechten in acht worden genomen. De sterke stijging heeft er vooral mee te maken dat andere landen het slechter doen dan vorig jaar.

De journalistenorganisatie staat bovendien kritisch tegenover de Mediacode rond het Koninklijk Huis. Deze lag ten grondslag aan het besluit van de rechtbank in Amsterdam afgelopen augustus dat persbureau AP een aantal vakantiefoto's genomen van prins Willem-Alexander en zijn gezin niet mag verspreiden.

"Deze affaire heeft ons geshockeerd. Hoe kunnen wij Europeanen nog kritiek leveren op het gebrek aan persvrijheid in landen buiten de EU als in Nederland een wet bestaat die het journalisten belet om foto's te publiceren van leden van het Koninklijk Huis die zich in de publieke ruimte begeven", aldus de woordvoerder.

De organisatie noemt het ook verontrustend dat Europese democratieën als Frankrijk, Italië en Slowakije ieder jaar weer een paar plaatsen zakken op de lijst. Zo zijn volgens het onderzoeksrapport in Italië journalisten het slachtoffer van geweld en bedreigingen. In Slowakije zou nieuwe wetgeving de overheid meer mogelijkheden hebben gegeven invloed uit te oefenen op de inhoud van publicaties.

De Verenigde Staten zijn flink gestegen op de ranglijst, van 36 naar 20. Reporters Without Borders spreekt van het 'Obama-effect'. Toch maakt de organisatie zich zorgen over de houding van de VS ten opzichte van media in Irak en Afghanistan.

Onderaan de lijst staan Iran, Turkmenistan, Noord-Korea en Eritrea op respectievelijk de plaatsen 172, 173, 174, en 175.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    spotvogel

    Dat ziet er op papier mooi uit, maar wat stelt het feitelijk voor? In ons land zijn de media namelijk bijna allemaal in handen van enkele grote holdings en die bepalen wat er wél en niet aan nieuws naar buiten komt. Het Big Brother-model ten voeten uit! Dit is geen paranoia, maar een keihard feit! Veel journalisten gaan daaronder gebukt. Zij hebben letterlijk de keus: slikken of stikken! Dat heeft ogenschijnlijk niets van doen met persvrijheid omdat er geen boeken verbrand worden, maar dit komt natuurlijk wel op hetzelfde neer.

Of registreer je om te kunnen reageren.