Home

Achtergrond 2 reacties

Groter verlies Monsanto, zaadprijs stijgt

Monsanto heeft het laatste kwartaal van boekjaar 2008/2009 een verlies geleden van 158 miljoen euro (233 miljoen dollar).

Dat is 30 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen het Amerikaanse agroconcern 117 miljoen euro (172 miljoen dollar) verlies leed. Het bedrijf kondigt aan de prijzen van zaaigoed met maximaal 10 procent te verhogen.

De omzet van Monsanto is 8,4 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden, tot 1,3 miljard euro (1,9 miljard dollar). Het concern meldt dat de winst op de verkoop van herbicides met 23 procent gedaald. Vooral op glyfosaat gebaseerde Chinese onkruidbestrijdingsmiddelen zitten Monsanto dwars.

De winst op de verkoop van zaad en ontwikkelde eigenschappen daalde 17 procent en de winst op de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen lag 3,5 procent lager. Monsanto profiteerde wel van de verkoop van zijn zonnebloemdivisie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ondernemer

  Ik ben het roerend eens. Kijk maar naar Microsoft. Onze eerste tekstverwerker Words kregen we gratis van Microsoft. Eerst alle concurrenten uit de markt geduwd, en nu betaal je goud.
  De roundup-resistente gewassen zullen onherroepelijk resulteren in roundup-ready onkruiden, die we dan met nog hogere kosten moeten bestrijden. Dit proces is nu al gaande in sommige plaatsen waar roundup-ready gewassen worden geteeld. Ik vraag me af hoe lang de EU z'n rug nog recht kan houden tegen deze machtige lobby

 • no-profile-image

  Patrick

  Boeren, boerinnen, boeren zonen en boeren dochters, dit artikel laat veel zien voor jullie mogelijke toekomst. Prijzen van zaadgoed 10 procent verhoogt. En in die Mono-polistische structuur en cultuur die Monsanto wil moet je elk jaar nieuw zaad kopen, geen uitzondering. Je bent een slaaf dat hard zal moeten werken en je mag geen vragen stellen. Monsanto moet op alle mogelijke manieren bestreden worden. En ik zie geen steun voor dat in jullie sector. Zelfs de boeren bonden hebben in een dronkenmansgelach zich voor gentech uitgesproken. Evenzo LTO.
  Het nu nog steenrijke ZLTO kon ook niet achterblijven. <> Wat is het? Gebrek aan inzicht? Domheid? Graaicultuur? De rabobank zit in ook in dat project, de BOM en de BIM. Volkomen verkeerde investeringen en beslissingen. Binnen een jaar zitten jullie op de afgrond. Ik heb geen medelijden met deze organisaties en personen.

Of registreer je om te kunnen reageren.