Home

Achtergrond

'Groter potentieel bio-ethanol dan voor biodiesel'

De focus van de Europese biobrandstofindustrie zou bij ethanol moeten liggen in plaats van bij biodiesel.

Dat vindt Richard Whitlock van het Britse graanbedrijf Frontier Agriculture. Bijna 80 procent van de biobrandstofproductie bestaat uit biodiesel. Toch zit er een veel groter potentieel in de productie van ethanol, aldus Whitlock gisteren op het congres over biobrandstoffen in Brussel. Whitlock ziet het potentieel vooral in de gewassen die nodig zijn voor de productie van de biobrandstoffen.

"Als je kijkt naar grondstoffen voor ethanol, is daar veel meer van beschikbaar", aldus Whitlock. Hij gaf daarbij als voorbeelden graan, 135 miljoen ton, suikerbieten, 110 miljoen ton en mais en gerst, beide goed voor een opbrengst van 60 miljoen ton.

Daarnaast moet er volgens Whitlock ook gekeken worden naar gewasrotatie en ziekten. "Daarom moet de focus liggen bij graan en suikerbieten en niet bij raapzaad voor biodiesel. Dat betekent dat de groei ligt bij ethanol."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.