Home

Achtergrond 389 x bekeken 1 reactie

Grote oogsten goed nieuws voor koers voedingsconcerns

Het was wereldwijd een rustige beursweek met bijzonder weinig schommelingen voor de aandelen in Agribusiness-bedrijven.

De maand september was alweer de zevende op rij waarin de belangrijkste beurzen winst boekten. De prijzen voor tarwe en mais trokken zoals gebruikelijk aan het einde van de maand wat aan, maar een groot effect op de beurskoers had dit niet.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft de oogstverwachting voor tarwe met 2 procent naar boven bijgesteld, hetgeen goed nieuws is voor concerns die het als grondstof inkopen, en slecht nieuws voor bedrijven die aan boeren leveren. De laatste twaalf maanden presteerden de koersen van voedingsconcerns juist minder dan 'boerenaandelen', vooral omdat minder consumptie langzaam doorsijpelt in de keten.

Over twaalf maanden zijn de enige verliezers in de AgD-index de wereldwijde voedingsconcerns Danone en Kraft, die respectievelijk 2,2 en 4,6 procent verloren. Andere producenten van A-merken General Mills, PepsiCo en Nestlé boekten een bescheiden winst van 6 tot 7 procent. Alleen Unilever bleek in staat over meerdere kwartalen beter dan de markt te presteren en boekte daarom bijna 14 procent winst.

Opvallend deze week is de lauwe reactie van aandeelhouders van Unilever nadat het bedrijf bekendmaakte de persoonlijke verzorgingsdivisie over te nemen van Sara Lee. Om de overname te financieren, moet Unilever mogelijk een beperkt aantal aandelen uitgeven, waardoor het aandeel licht daalde.

De grootste winnaars van de afgelopen maanden zijn Kerry Group (zuivel), Tyson Foods (vlees), Danisco (ingrediënten) en Nutreco (veevoer), die allen meer dan 40 procent in waarde zijn gestegen. Het Deense Danisco profiteerde spectaculair van de verkoop van zijn suikeractiviteiten. De meeste leveranciers van boeren bewegen zich tussen de 10 en 20 procent winst.

Foto

Eén reactie

  • agratax2

    Wat doen Boeren fout? Hun leveranciers rekenen op 10 - 20 % winst hun afnemers zien hun winst stijgen zo gauw de prijzen van landbouwprodukten dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.