Home

Achtergrond 214 x bekeken

Grote mensensmokkelzaak hervat

De rechtbank in Zwolle hervat vanaf vandaagde inhoudelijke behandeling van een grote mensensmokkelzaak, 'Koolvis' genoemd.

Het proces draait om een groep mensen die de afgelopen jaren minderjarige Nigeriaanse meisjes via Nederland doorsluisde naar voornamelijk Italië, om ze daar in de straatprostitutie te werk te stellen.

De meisjes werden onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald, waar ze wegens hun minderjarigheid in open opvangcentra terechtkwamen. Daardoor konden de vermeende mensenhandelaren onder het oog van de overheid de meisjes weghalen en laten doorreizen.

In Nigeria werden de meisjes geronseld om in Europa te gaan werken. Daarbij kregen ze een schuld van 50.000 of 60.000 euro aangepraat. Om ze onder de duim te houden werden ook voodoo-rituelen toegepast. Justitie in Nederland heeft gebruik gemaakt van een dominee om verklaringen van de veelal angstige slachtoffers los te krijgen. De dominee sprak met de vrouwen onder meer over de voodoo-praktijken.

De rechtbank Zwolle vindt het spoedig afdoen van de zaak echter belangrijker dan het plegen van nadere onderzoekshandelingen, zei de voorzitter na beraad. "Ik acht het onaannemelijk dat getuigen binnen afzienbare tijd zullen verschijnen.'' Het verzoek de zaak tot nader order aan te houden werd niet ingewilligd.

Voor behandeling van de zaak heeft de rechtbank zeven zittingsdagen gepland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.