Home

Achtergrond 4 reacties

Grote bedrijven niet meer meeste winst

Het netto overschot per kilo melk van grote bedrijven boven de 85 hectare en een quotum van boven de miljoen kilo is niet meer het hoogst.

Alfa Accountants spreekt van een historisch feit naar aanleiding van het bedrijfseconomisch resultaat van haar klanten over 2008/2009. Niet eerder lag de winst van de grootste bedrijven volgens Alfa lager dan die van kleinere.

De nettowinst per kilo melk van de grootste bedrijven moet het afleggen tegen die van de melkveehouders met een areaal tussen de 56 tot 75 hectare en een quotum variërend van 6 ton tot ruim 1 miljoen kilo.

Het nettoverschot van de groep net onder de grootste bedrijven komt uit op een verlies van 4,08 cent, met een arbeidsinkomen van 3,42 cent per kilo melk. Het netto-overschot van de grootste bedrijven komt uit op een verlies 4,45 cent, met een arbeidsinkomen van 2,72 cent per kilo melk. Bij het netto-overschot gaat het om alle opbrengsten min alle kosten inclusief de investering van het eigen vermogen en eigen en vreemde arbeid.

Het arbeidsinkomen bestaat uit winst plus arbeid. De afgelopen jaren lag het arbeidsinkomen van de grootste melkveehouders (netto overschot plus beloning voor arbeid) volgens Alfa meestal zo’n 5.000 euro per volwaardige arbeidskracht hoger dan de groep melkveehouders met een areaal van ruim 70 hectare.

De oorzaak van de wijziging dit jaar is de stijging van de variabele kosten bij een daling van de opbrengsten in de vorm van melkgeld. Samen met het grotere volume leveren de grotere bedrijven dan het meest in. Ook hebben deze bedrijven volgens Alfa het meest geïnvesteerd. Hier hebben ze nog weinig van teruggezien.

Opvallend is dat de groep kleinere melkveehouders, met een areaal van rond de 40 hectare en een quotum van rond de 5 ton het afgelopen seizoen het slechtst af waren. Zij noteerden een gemiddeld netto overschot van 7,61 cent met een arbeidsinkomen van 1,69 cent per kilo melk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Ach, de banken zullen gewoon zeggen dat dit een uitzondering is. Groter moet je anders doe je niet mee........volgen hun dan.

 • no-profile-image

  iedereen

  Velen hebben nog de doodsangst voor een bank van opa en oma geërfd. Wees vooral gelukkig met jouw bedrijf van jouw eigen geld. Maar zit dan ondertussen niet als een jalours klein kind te fitten op hen die het anders doen als jou. Velen kopen geld in gelijk voer, beiden neem je toch niet mee naar de plek van opa en oma.

 • no-profile-image

  geldgek

  Ik heb nog nooit begrepen, dat bv. boeren geld LENEN OM NOG HARDER TE GAAN WERKEN OM DE BANK TE BETALEN,omdat ze geen belasting willen betalen. Kan iemand dat uitleggen ? Behalve als je je stallen moet onderhouden, natuurlijk.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Ach, de ene houdt van meer geld de andere van meer Melk!!!... Tot die laatste groep behoren nogal wat Nederlandse Melkveehouders,internationaal gezien, begrijpt u???... Maar misschien is nu een wending aangebroken. Als volgend jaar geen duidelijke verbetering komt, gaan de hele Groten waarschijnlijk anders denken!!!... Sommigen liggen nu al wakker van de Zorgen. Vooral als de Bank (wegens over financiering), de grootste Aandeelhouder is!!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.