Home

Achtergrond 218 x bekeken

Grondstofprijzen zetten druk op agri-koersen

Dalende prijzen voor mais, soja en tarwe en tegenvallende kwartaalresultaten zetten de koersen van toeleveranciers van boeren onder druk.

Bedrijven die direct aan de consument leveren, zien lagere grondstofprijzen zich vertalen in juist betere koersen.

Sinds begin oktober is de prijs voor mais, soja, sojameel en tarwe fors gestegen. In het geval van tarwe steeg de koers bij levering in december in de eerste drie weken zelfs met 27 procent. De afgelopen week zetten koersen echter een dalende trend in. Rabobank-onderzoekers op de grondstoffenmarkt stellen in een gisteren gepubliceerd rapport dat de situatie op korte termijn waarschijnlijk niet verbetert. Boeren hebben daardoor minder geld te besteden. In de praktijk blijven ze zaaigoed kopen, maar stellen ze de aankoop van mechanisatie of kunstmest uit of af.

Kunstmestproducent Yara verloor op weekbasis het meeste. De firma verwerkt vooral kaliumcarbonaat tot mest en ziet de vraag naar kali in Duitsland terugvallen tot het laagste niveau sinds 1950.

Trekkerbouwers Agco, John Deere en Case New Holland verloren woensdag respectievelijk 8, 3,2 en 3,4 procent nadat Agco bekendmaakte 90 procent minder winst dan vorig jaar te hebben gemaakt in het laatste kwartaal. Ook de verkopen bleven 33 procent achter, terwijl het bedrijf de helft minder orders in portefeuille heeft.

Het brede agribusinessconcern Bunge verloor op weekbasis 11,3 procent. Het aandeel zette vanaf de 22ste een dalende trend in. De winst van het bedrijf is het derde kwartaal 8 procent gestegen, maar dat was nog altijd 38 procent minder dan door persbureau Reuters ondervraagde analisten.

Gisteren bleek dat veevoer -en vleesproducent Nutreco het laatste kwartaal 9 procent minder omzet heeft geboekt. Dit lag in de lijn der verwachtingen, en de koers daalde gistermiddag licht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.