Home

Achtergrond

Grond wordt niet snel doorverkocht

Onroerend goed in het buitengebied wisselt niet vaak van eigenaar als het gekocht is.

Als onroerend goed in het buitengebied is verworven, dan wordt het niet snel meer doorverkocht. Is er handel, dan gaat het meestal om één kadastraal perceel. Dit blijkt uit gegevens van de grondmarktapplicatie van Boerderij/AGD en het kadaster. Via deze applicatie kan iedereen alle transacties in het buitengebied van de afgelopen tien jaar inzien.

Tot 9 september zaten er 384.075 percelen (met één kadastraal nummer) in de database. Hiervan waren slechts 47.132 percelen (12,3 procent) in de afgelopen tien jaar 1 keer of vaker betrokken bij een transactie. Uitschieters zijn er wel. Het kadaster noteerde bij negen percelen in de afgelopen tien jaar 37 keer een transactie. Met andere woorden: in tien jaar tijd zijn negen dezelfde percelen elk 37 keer verwisseld van eigenaar.

Onroerend goed in het buitengebied wordt niet alleen niet snel doorverkocht, per transactie gaat het vaak ook maar om één perceel. Tot 9 september zaten er in de database van de grondmarktapplicatie bijna 175.000 transacties. In ruim 92.000 gevallen ging het om een transactie met één kadastraal perceel. Bij bijna 41.000 transacties waren twee percelen betrokken. Drie percelen in één transactie kwam bijna 16.000 keer voor.

Meer dan tien percelen, met elk een eigen kadastrale nummer, in één transactie kwam bijna 5.000 keer voor. Opmerkelijk is het maximale aantal percelen van 624 dat bij één transactie hoorde. Om welke transactie het gaat, is onduidelijk.

Kijk hier voor de meest actuele grondprijzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.