Home

Achtergrond

GroentenFruit Bureau moet plannen bijstellen

De promotieplannen van het GroentenFruit Bureau moeten bijgesteld worden nu het Productschap Tuinbouw (PT) maar een beperkt deel van het aangevraagde budget honoreert.

Die conclusie trok PT-voorzitter Tjibbe Joustra bij de sectorcommissie groente en fruit. De sectorcommissie verwacht maar 2,5 tot 3 miljoen euro voor 2010 te kunnen bekostigen, terwijl er promotieplannen zijn voor ruim 5 miljoen euro. "Het bureau moet aangeven welke projecten prioriteit hebben", stelde Joustra.

De handel en teelt spraken wel de bewondering uit over de ambitieuze strategie van het promotiebureau. "Het bureau toont enthousiasme om vraag te creëren op een moeilijke markt. Het is jammer dat er weinig geld voor is. We moeten promotie echter niet vergeten", aldus handelsvoorman Willem Baljeu. Het GroentenFruit Bureau zag een aantal aanvragen voor Europese financiering voor projecten afgewezen. Het bureau hoopte daarom op een hogere bijdrage van het PT. Wel is het bureau in overleg met de handel voor een mogelijke deelname in generieke promotieprojecten en willen telers van ondermeer tomaat, radijs, peer en asperges extra promotie.

Het PT keurde de begroting voor de financieringsfondsen voor 2010 goed, waarbij duidelijk de broekriem wordt aangehaald. Door heffingswijzigingen gaan de inkomsten van het ketenfonds terug van 5,9 naar 4,6 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.