Home

Achtergrond 1 reactie

'Groene stroom knel door nieuwe centrales'

Nieuwe duurzame energieprojecten worden uit de markt gedrukt door de bouw van te veel elektriciteitcentrales in Nederland.

Er ontstaat de komende jaren een groot overschot aan stroom, die Nederland niet volledig in het buitenland kan afzetten. Daardoor komt het halen van het kabinetsdoel van 20 procent duurzame energie in 2020 ernstig in gevaar.

Dit staat in het onderzoeksrapport 'Duurzame elektriciteitsmarkt?', dat de Stichting Natuur en Milieu vandaag aanbiedt aan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau CE Delft in opdracht van Natuur en Milieu.

Nederland wordt vanaf dit jaar exporteur van elektriciteit. Tot 2020 groeit de productiecapaciteit van stroom in Nederland met 70 procent, terwijl de vraag met 20 procent stijgt. De groei komt vooral door de bouw van veel nieuwe kolen- en gascentrales.

Hoewel sommige oude centrales eerder zullen sluiten, zal er een grote overcapaciteit van elektriciteit op de Nederlandse markt ontstaan. De onderzoekers hebben in hun berekening alleen de nieuwe centrales meegenomen waarvoor al een vergunning is aangevraagd of toegekend.

Energiebedrijven hebben door die overcapaciteit geen belang meer om te investeren in duurzame energie. Dan ontstaat immers nog meer overcapaciteit en zullen centrales vaker stilgezet moeten worden, aldus het rapport.

De overcapaciteit zorgt er ook voor dat het prijsverschil tussen groene stroom en grijze stroom toeneemt en er daardoor meer subsidie per kilowattuur groene stroom nodig is. Om de doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 te halen, zal de overheid daardoor in totaal meer aan subsidie kwijt zijn.

Natuur en Milieu pleit daarom voor de invoering van een CO2-norm voor elektriciteitcentrales, die de uitstoot van het broeikasgas CO2 beperkt. Dat maakt de nieuwe centrales duurder. Daardoor zal een aantal energiebedrijven afzien van nieuwe kolencentrales en wordt investeren in duurzame energie aantrekkelijker.

Kolencentrales moeten in de visie van Natuur en Milieu dan fors investeren in ondergrondse CO2-opslag. Andere westerse landen hebben al regels die kolencentrales tot CO2-opslag verplichten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    kani Baal

    Nederland wil een grote speler worden op de Europese energie markt worden. Denkt men nou echt in de glastuinbouw dat men de kaarten op de straks marginale glastuinbouw gaat zetten. Wordt toch eens wakker.....glastuinbouw die zich rijk wil rekenen met energie handel....? ha ha

Of registreer je om te kunnen reageren.