Home

Achtergrond 326 x bekeken

Groeiend aanbod slachtschapen

De schapenmarkt is voorzichtig aan het veranderen. De ooi- en ramlammeren worden voor het eerst sinds weken duurder, terwijl de slachtschapen juist in prijs gaan zakken.

De ooien zitten al bijna drie maanden in de min. Ooien tot 20 kg werden in die periode €6,88 goedkoper, tot €72,67 (zie grafiek 1). Ooilammeren boven de 20 kg daalden zelfs €8,35 in prijs, tot €79,33. Maar die tendens wordt omgebogen. Ooien worden weer duurder. Al heeft dat alleen maar met een krapper wordend aanbod te maken, want de vraag groeit niet.

Bij de rammen is dit iets anders. Deze dieren zijn in de laatste maanden zelfs duurder geworden. Al mag dit niet veel naam hebben. Voor de rammen tot 22 kg kwam er €2,04 bij de prijs op, tot €87,24. De stijging gaat ook hier door het magere aanbod doorzetten.

De slachtschapen (nu nog goed aan de prijs) bewandelen de omgekeerde weg: die worden behoorlijk goedkoper. De prijzen staan sterk onder druk. Het aanbod wordt groter en daar staat een onveranderde vraag tegenover. De slachtschapen zakken enigszins richting het niveau van 2007 en 2008. Toen waren deze schapen ook aanmerkelijk goedkoper dan nu. De slachtschapen waren in week 42 van dit jaar ongeveer €12 duurder dan in 2008. In vergelijking met 2007 was het prijsverschil bijna €20 (grafiek 2).

prognose:

ooien en rammen duurder, slachtschapen goedkoper

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.